Myös allergiset voidaan rokottaa

Myös kananmuna-allergiset voidaan rokottaa sikainfluenssaa vastaan Suomessa käytetyllä Pandemrix-rokotteella. Joissakin terveyskeskuksissa heitä ei ole uskallettu piikittää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) painotti tiistaina, ettei allergikoillekaan tule sikapiikistä enempää haittavaikutuksia kuin muillekaan.

- Nyt on päivitetty terveydenhuollolle ohjeet allergisten rokottamisesta juuri siksi, että meillekin tulleiden tietojen mukaan perusteita rokottamatta jättämiselle ei ole aina ollut, perusteli THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi.

Allergia-asiantuntijat ovat arvioineet kananmunasta peräisin olevan valkuaisaineen määrän rokotteessa niin vähäiseksi, että se ei aiheuta allergikoille sen enempää haittavaikutuksia kuin muullekaan väestölle. Tätä tukevat myös käytännön kokemukset.

- Varmuudella Suomessa on rokotettu jo satoja lieväoireisia kananmuna-allergisia. Meillä on tällä hetkellä yhden käden sormilla laskettavissa allergiareaktiot, ja se kuvastaa, että rokote on ollut turvallinen myös allergisille lapsille, vahvistaa Hyksin Iho- ja allergiasairaalan vastaava ylilääkäri Mika Mäkelä.

THL suosittaa rokottamaan vaikeimmin allergiset varmuuden vuoksi aina lääkärin valvonnassa.

Mäkelä kertoo, että heillä kuten muissakin yliopistosairaaloissa on rokotettu perheen toivomuksesta myös vaikeasta kananmuna-allergiasta kärsiviä lapsia.

- Hyksissä meillä ei ole ollut ainoatakaan vaikeata reaktiota edes näillä potilailla. Oulussa on ollut pari yleiseksi allergiareaktioksi määriteltävää tapausta.

Kananmuna-allergia on lähinnä lapsuusajan riesa, mutta allergikkojen joukossa on myös aikuisia. Mäkelä arvioi, että erittäin vaikeasta kananmuna-allergiasta kärsiviä on joitakin kymmeniä. Valtaosa heistä on jo rokotettu.

Suomi selvittää silti vaihtoehtoisen rokotteen ostamista sen varalle, että rokotusten edetessä löytyisi ryhmiä, joille nykyrokote ei kävisi.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin sikainfluenssapandemian olevan hiipumassa. Uudellamaallakin huippu on ehkä ohi, mutta Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa huippu voi THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun mukaan ajoittua marraskuun lopulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.