Myös kirkossa sanotaan nyt "me too" – julkilausuma seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi luovutettiin arkkipiispalle

Lausumassa ehdotetaan mies- ja naispuolisia luottohenkilöitä hiippakuntiin

Kirkolliskokouksessa luovutettiin torstaina arkkipiispalle julkilausuma seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkosta ja uskonnollisista yhteisöistä osana Totuus vapauttaa -kampanjaa. Julkilausumalla oli 650 allekirjoittajaa.

– Yksi mahdollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään olisi luoda hiippakuntiin verkostoja, joissa kaksi henkilöä, nainen ja mies, toimisivat kirkon nimeäminä ja kouluttamina luottohenkilöinä, julkilausumassa sanotaan.

Luottohenkilöihin voisivat ottaa yhteyttä seksuaalista häirintää kokeneet kirkon työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset. Vastaava käytäntö on Luterilaisen maailmanliiton kokouksissa ja Ruotsin kirkossa.

Kampanjan järjestäjät ovat myös ehdottaneet, että kirkkohallitus valitsisi riveistään työntekijän vastaamaan tasa-arvo- ja sukupuoliasioista.

Yli 40 julkaistua kertomusta seksuaalisesta ahdistelusta

Totuus vapauttaa -kampanja on osa kansainvälistä metoo-liikettä, joka taistelee seksuaalista ahdistelua ja väärinkäytöksiä vastaan työelämässä ja kulttuurissa. Kampanja pantiin aluille marraskuussa 2017.

Kampanjan verkkosivuilla on julkaistu yli 40 kertomusta seksuaalisesta ahdistelusta kirkossa ja uskonnollisissa yhteisöissä.  

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta on kampanjoitsijoiden mukaan poistettava uskonnollisuuden keskuudesta sekä arjessa että uskonnollisia valtarakenteita muuttamalla Luterilaisen maailmanliiton suosituksen mukaisesti.

Kampanjan näkyviä kannattajia ovat olleet arkkipiispanvaalissa ehdokkaana ollut Porvoon piispa Björn Vikström ja rovasti Heli Inkinen, joka piti asiasta puheen kirkolliskokouksessa tiistaina.

– Vaikeneminen on yleistä ja siihen on jopa kehotettu. Häirinnän kohteena oleminen koskee naisia, miehiä, muunsukupuolisia, nuoria ja lapsia, Inkinen sanoi puheessa.