Mykkänen jatkaa aktiivimallin ja muuttamisen puolustamista

"Siihen ei ole varaa eikä se ole reilua, että ihminen jää työttömäksi kotiseudulleen."

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) jatkaa työttömyysturvan aktiivimallin puolustamista ja kannustaa työn perässä muuttamiseen. Mykkäsen mukaan ei ole oikein, että erilaisilla tuilla ylläpidetään elämistä alueilla, missä työkykyinen ja työhaluinen ihminen ei voi saada töitä.

– Siihen ei ole varaa eikä se ole reilua ihmisiä kohtaan, Mykkänen sanoo.

Uutissuomalaisen viime viikolla julkaistusta gallupista kävi ilmi, että puolet suomalaisista pitää oikeana työttömyysturvan laskua, jos työtön ei itse aktiivisesti edistä omaa työllisyyttään.

Uutissuomalaisen gallupin mukaan enemmistö ymmärtää samalla tavalla, että työttömyysturvan täytyy olla väliaikainen tuki, jonka jälkeen seuraa työllistyminen tai tukitoimiin osallistuminen, Mykkänen puolustaa aktiivimallia.

Millainen tulevaisuus?

Mykkänen mukaan kyse ei ole siitä, että kaikkien pitäisi pakkautua suurimpiin kaupunkeihin. Hän sen sijaan kysyy, millainen tulevaisuuden näkymä on työttömällä, jos hän asuu kunnassa, missä ei pystytä tarjoamaan kolmessa kuukaudessa 18 tunnin keikkatyötä, vajaan 300 euron yrittäjätuloa tai viikon mittaista kurssia tai muuta aktivointitoimenpidettä.

– Missä vaiheessa työttömyysturvasta on tullut sellainen, jonka tarkoitus on pysyvästi ylläpitää elämistä paikkakunnalla, jos ei itsekään näe edellytyksiä edes osa-aikaiseen työhön, Mykkänen sanoo.

Pieni toimenpide

Mykkäsen mukaan kaikkien eduskuntapuolueiden linjana on työn perässä muuttamisen edistäminen. Varsinais-Suomen kasvu ei olisi mahdollista, jos ihmiset eivät olisi valmiita muuttamaan.

Mykkänen korostaa, ettei aktiivimalli tarkoita sitä, että heti ensimmäisenä vuonna koko perheen on muutettava muualle. Siksi tuen leikkausprosentti ei ole 50 prosenttia vaan alle viisi prosenttia. Hän huomauttaa, että aktiivimalli on pieni toimenpide verrattuna siihen, että ansiosidonnaisen päivärahan kattoa on lyhennetty sadalla päivällä.

Keikkatyötä tuettava

Mykkänen on haastanut aktiivimallin vastustajat esittämään omia ehdotuksiaan. Hän kertoo saaneensa paljon palautetta keikkatyön vastaanottamisen ohella sovitellusta päivärahasta ja TE-keskusten palveluasenteesta.

Mykkäsen mukaan ensi vuoden alusta voimaan tuleva reaaliaikainen tulorekisteri antaa uusia mahdollisuuksia sovittaa yhteen työtä ja työttömyysturvaa. Hän toivoo, että tulorekisteristä tulee asiakasystävällinen.

– Meillä on konservatiivisia ajattelijoita virkakunnassa, että työttömyysturvaa ja sosiaaliturvaa ei saa sotkea toisiinsa. Se on vanhanaikaista ajattelua, Mykkänen sanoo.

Suomessa on Mykkäsen mukaan jo nyt satojatuhansia ihmisiä, jotka yhdistävät sosiaaliturvaa ja keikkatyötä. Pienipalkkaista ja keikkaluonteista työtä on tuettava, jotta ihmisillä on säällistä elää.

– Se tarkoittaa askelta vastikkeelliseen perustuloon, jossa pienipalkkaisen työn päälle saa työttömyysetuutta, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan vastikkeellinen perustulo ei tarkoita sitä, että ihmiselle maksettaisiin joutenolosta. Ihmisen on oltava työmarkkinoiden käytettävissä.

– Perustulon idea on se, ettei se potkaise päähän, jos hankkii tuloja.

Liikaa kyttäämistä

Mykkäsen mukaan moni kaipaa muutosta TE-toimistojen palveluasenteeseen. Nyt ne ovat liikaa kyttäämislinjalla. Hän hakisi mallia Tanskasta ja missä "työkkärit" ovat työttömän tukena ja valmentajana työllistymisprosessissa.

Mykkänen myöntää, että Tanskan työvoimapalvelujen resurssit ovat paljon suuremmat kuin Suomessa. Hän arvioi, että Suomessakin voimavaroja on kasvatettava, koska enää ei ole paluuta 1980-luvun yhteiskuntaan, jossa hyvin suuri osa työllistyi itsestään peruskoulupohjallakin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .