Mykkänen nosti ihmisoikeusasiat keskiöön Valko-Venäjällä – "kohtuutonta pelottelua"

Ministeri toivoo otteen kansalaisyhteiskunnasta höllentyvän.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) nosti ihmisoikeusasiat keskiöön vierailullaan Valko-Venäjälle. Maassa tehtiin viime kuussa massapidätyksiä opposition vapauden päivän mielenosoituksissa, kun maan johto ei sallinut niiden järjestämistä. Poliisi kertoi ottaneensa kiinni satoja ihmisiä, mutta Viasna-kansalaisjärjestön mukaan pidätettyjä oli jopa tuhat.

Mykkäsen mukaan vierailulla tehtiin selväksi, että Suomen mielestä tällainen toiminta on kansalaisten kohtuutonta pelottelua eikä ihmisoikeusloukkauksia hyväksytä.

Ministeri tapasi matkallaan myös muun muassa oppositiopoliitikkoja ja riippumattomien sanomalehtien edustajia. Heidän mukaansa toimittajia häiritään ja pidätetään enemmän kuin viiteen vuoteen. Pidätyksiä on tehty protestien aikana, mutta myös niiden jälkeen. Mykkäselle kerrottiin, että osa mielenosoituksissa säilöön otetuista on yhä pidätettynä.

– Tämä kehitys on huolestuttavaa. Toivottavasti Valko-Venäjä höllentää otettaan kansalaisyhteiskunnasta eikä maassa tapahdu pysyvää käännettä huonompaan suuntaan, Mykkänen sanoo.

EU-yhteistyö voi vaarantua

Valkovenäläisministerit ottivat tapaamisissa kritiikin vakavasti, mutta totesivat toimivansa vakauden puolesta. Heidän mukaansa protesteja oli järjestetty laittomissa paikoissa ja mielenosoittajien joukossa kerrottiin olleen vaarallista anarkistiainesta.

Mykkäsen mukaan Valko-Venäjän tyyppisissä maissa kansalaisten mielipiteenilmaisun rajoituksia perustellaan usein legalistisilla syillä. Jos esimerkiksi riippumattomille toimittajille ei anneta akkreditointia tilaisuuksiin, paikalle saapuvat journalistit on helppo pidättää.

Mykkänen sanoo, että viimeaikaisen kehityksen jatkuminen vahingoittaisi Valko-Venäjän ja EU:n yhteistyötä esimerkiksi rahoituksen saamisen ja bisnesympäristön kehittämisen suhteen. Maassa on käynnissä laaja energiatekniikan investointiohjelma, joka kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä. Matkalla oli mukana yritysvaltuuskunta, johon kuuluivat muun muassa Wärtsilä ja Valmet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.