Myrsky riepottelee nyt kaikkea mahdollista – kymmenettuhannet ilman sähköä, aallokko huippukorkea, tieliikenne umpisurkeaa, junaliikenne tökkii

Raju myräkkä on rellestänyt ympäri Suomea, minkä vuoksi sähköjä on poikki ja ajokeli on monin paikoin umpisurkea tai jopa vaarallinen.

Tuuli on vaarallisen kovaa monin paikoin. Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus mitattu Ahvenanmaan Kökarin kunnassa. Siellä mitattiin yöllä tuulenpuuskan nopeudeksi jopa 41,6 metriä sekunnissa, kertoi Ilmatieteen laitos. Keskituulennopeus kymmenessä minuutissa oli Kökarissa puolestaan 32,5 metriä sekunnissa.

Kaikki tuulen nopeudet, jotka ovat yli 32 metriä sekunnissa, ovat hirmumyrskytuulia.

Hammarland-Märketin mittausasemalla keskituulennopeus on ollut 32,4 metriä sekunnissa ja kovin puuska ylitti 40 metriä sekunnissa. Tuulen nopeus ylitti hirmumyrskylukemat puuskissa myös Mustasaaren, Maalahden ja Kalajoen mittauspaikoilla. Mustasaaressa kovin puuska oli 37,9 metriä sekunnissa, Maalahdessa 34,2 metriä sekunnissa ja Kalajoella 33,6.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 28 metriä sekunnissa. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 29,8 metriä sekunnissa.

Selkämerellä aallonkorkeus on 7,9 metriä, joka on uusi ennätys. Aiempi ennätys oli 6,5 metriä.

Kymmenettuhannet taloudet ilman sähköä

Tuuli on tehnyt tuhoja yön aikana, ja Liikennevirasto eli nykyinen Väylävirasto on tiedottanut useista teille kaatuneista puista ja sähkölinjoista.

Noin 60  000 taloutta oli vielä aamulla ilman sähköä. Energiateollisuuden viestinnästä kerrottiin kuitenkin aamulla STT:lle, ettei ole varmaa, pitääkö sähkökatkosten kokonaisluku paikkaansa, koska sivusto on osin pois toiminnasta.

Sähköyhtiöistä Carunalla oli omien verkkosivujensa mukaan aamukahdeksan jälkeen noin 21  000 asiakasta ilman sähköjä Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa. Järvi-Suomen Energian verkkosivuilta puolestaan käy ilmi, että runsaat 15  000 sen asiakasta oli aamulla ilman sähköjä. Järvi-Suomen Energialla on asiakkaita Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa.

Lumipyryn yhteydessä on nähty salamoita

Yöllä myös tuprutti runsaasti lunta. Lumisade on ollut hyvin sakeaa Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 senttimetriä lunta. Pohjanmaalta lumisateet ovat jo pääosin väistyneet.

Väylävirasto kertoo, että maan etelä- ja keskiosassa ajokeli on paikoin huono tai erittäin huono lumisateen ja lumisten tai sohjoisten teiden vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näkyvyys voi olla pääkaupunkiseudulla ruuhka-aikaan todella heikkoa, sillä lumi on pölisevää pakkaslunta ja tuuli voi olla kovaa.

Liikennesää on vaarallinen Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Liikennesää on mahdollisesti vaarallinen Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen kertoi Twitterissä, että lumipyryn yhteydessä on nähty myös salamoita.

–  Ukkoset ovat talvella hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy joskus sakean lumi- tai räntäsateen yhteydessä, kun lämpötila on nollan vaiheilla, hän kirjoittaa.

Myös alhaisesta vedestä on annettu varoitus

Lisäksi vedenkorkeus on laskenut runsaasti. Pohjanlahden vesi on laskenut vuorokauden aikana noin metrin, ja se todennäköisesti laskee vielä joitakin kymmeniä senttimetrejä. Valtosen mukaan on harvinaista, että vedenkorkeus laskee vuorokauden aikana näin paljon.

–  Vedenkorkeus vaikuttaa rahtialuksiin ja siihen, kuinka paljon he voivat ottaa kyytiin painolastia, koska vedet ovat näin alhaalla. Lukemat ovat jo niin alhaisia, että alhaisesta vedestä on annettu varoitus, hän sanoo.

Kaukojunista vain runsas puolet aikataulussa

Myös junaliikenteessä on ollut ongelmia. Seinäjoen ja Vaasan välinen junaliikenne on toistaiseksi poikki myrskyn aiheuttaman sähköratavaurion vuoksi. Kaikki junat Seinäjoen ja Vaasan välillä korvataan linja-autoilla, kertoo VR.

Bussit lähtevät suljetun rataosan rautatieasemilta ja kiertävät väliasemien kautta. VR pyytää matkustajia ottamaan huomioon, että korvaavien linja-autojen matka-aika on pitempi kuin junan.

Junaliikenteessä on lisäksi runsaasti myöhästymisiä. Kaukojunista vain hieman yli puolet kulki aikataulussa kello 8.30. Sen sijaan lähijunaliikenteestä yli neljä viidesosaa kulki aikataulujen mukaisesti.

Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivät matkustajalaivat ovat jättäneet yöllä pysähtymättä Ahvenanmaalla, kerrottiin Tallink Siljasta ja Viking Lineltä STT:lle aamuyhdeksältä. Alukset pääsivät kovasta myrskystä huolimatta päätesatamiinsa aikataulun mukaisesti.

Suomen lentoliikenne on pysynyt aamulla pääosin aikataulussa, kerrottiin Finavian viestinnästä aamuyhdeksän jälkeen. Helsinki-Vantaan lentovuoroista oli aamulla myöhästynyt vain muutama, minkä lisäksi yksi Joensuusta saapuva lento oli peruttu.