Myrskytuulet rauhoittuvat viikonlopuksi, luvassa hyvää ulkoilusäätä

Sähköt palautuneet valtaosalle asiakkaista Keski- ja Itä-Suomessa

Torstaina riehuneet myrskytuulet rauhoittuvat viikonlopuksi ja luvassa on mukavaa ulkoilusäätä. Lauantaiksi luvassa on aurinkoista säätä ja pikkupakkasta koko maahan.

Sunnuntaina lämpötila pysyy pakkasella Pohjois-Suomessa, kun taas etelässä lämpötila nousee plussan puolelle. Sää näyttää pysyvän pääosin poutaisena.

Voimakkaat tuulet katkoivat torstaina sähköjä tuhansilta kotitalouksilta Itä- ja Keski-Suomessa. Katkoja oli etenkin Savon Voima Verkon jakelualueella, jossa sähköttä oli enimmillään ollut seitsemän ja puoli tuhatta asiakasta. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan katkoja oli esimerkiksi Siilinjärvellä, Nilsiässä, Lapinlahdella ja Konnevedellä.

Elenian verkossa oli ilman sähköä enimmillään reilut viisi tuhatta asiakasta. Sähkökatkokartan mukaan sähkö katkeili muun muassa Saarijärvellä, Jyväskylässä ja Jämsässä.

Suurin osa jakeluhäiriöistä saatiin korjattua aamuun mennessä.

Hirmumyrskyä tunturipaljakalla

Kuopiossa myrskytuulen puuska sorti rakenteilla olleen omakotitalon maahan. Kukaan ei loukkaantunut turmassa.

Kovia tuulia oli illalla myös Tunturi-Lapissa. Ilmatieteen laitos tviittasi, että Muonion Laukukerolla havaittiin hirmumyrskyä. Iltakuuden aikaan keskituuli oli ylimmillään lähes 37 metriä sekunnissa ja puuskat jopa 44 metriä sekunnissa. Edellisen kerran vastaavia lukuja on mitattu vuoden 2013 joulukuussa.

Hirmumyrskyn raja saavutetaan, kun tuulen nopeus yltää 32 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Erik Saarikalle muistuttaa, että Lapin hirmumyrskylukemat mitattiin tunturipaljakalla, missä vallitsee poikkeukselliset olosuhteet. Alavammilla mailla tuulet olivat rauhallisempia.

– Jos yhtä kova tuuli puhaltaisi esimerkiksi Rovaniemellä, se aiheuttaisi mittavaa hävitystä, Saarikalle luonnehtii.

Tuuli puhalsi sähköjä poikki – Mitä olivat kaksi kirkasta välähdystä taivaalla?