Mysteeripamaus saattoi olla äänivallin rikkoutuminen: "Ei ilmatilanloukkausta"

Uudenvuodenpäivänä perjantaina kello 18.30 aikaan Toivakassa ja Jyväskylän Vaajakoskella kuultu ja havaittu järeä pamaus saattoi aiheutua valvonta- ja tarkastuslennolla olleesta äänivallin rikkoneesta Hornet-hävittäjästä. Asiaa piti mahdollisena sunnuntaina puolustusvoimien pääesikunnasta tavoitettu Henrik Gahmberg.

Sataprosenttista varmuutta asiaan ei saada, sillä Gahmbergin mukaan puolustusvoimissa on linjattu, ettei suoritetuista valvonta- ja tarkastuslennoista anneta tietoja julkisuuteen kuin ainoastaan niissä tapauksissa, joissa Suomen ilmatilaa on loukattu. Mahdollisista ilmantilanloukkauksista tiedottamisesta vastaavasta rajavartiolaitoksesta kerrottiin sunnuntaina, ettei heidän tutkittavanaan ole perjantailta epäiltyä ilmatilanloukkaustapausta.

– Ilmatilaa valvotaan valvonta- ja tarkastuslennoin 24/7 ja on mahdollista, että äänivalli rikkoutuu, jos koneella on kiire, Gahmberg sanoi.

Gahmbergin mukaan äänivalli rikkoutuu, kun koneen nopeus ylittää tuhannen kilometrin tuntivauhdin. Perjantaisen pamauksen luonnehdittiin saaneen ikkunat helisemään ja maan tärisemään.

– Se on terävä yksittäinen pamaus, joka saa kyllä ikkunat tärisemään ja sen voi tuntea kehossakin, hän kuvaili.

Vaikutus voi ulottua laajallekin alueelle riippuen koneen lentokorkeudesta.

– Jos kone lentää matalalla, kohdistuvat vaikutukset pienelle alueelle, mutta mitä korkeammalla lennetään sitä laajemmalle alueelle pamaus ja tärinä ulottuvat.

Gahmbergin mukaan äänivallin rikkoutumiset ja niistä aiheutuvat pamaukset muine vaikutuksineen ovat poikkeuksellisia.

– Ei niitä kovin usein tapahdu, sillä yleensä lennetään alle äänivallin.

Juttua muokattu 4.1. kello 9.26: Gahmberg piti yleisellä tasolla mahdollisena, että pamaus saattoi johtua äänivallin rikkoutumisena. Hän ei kuitenkaan pitänyt asiaa todennäköisenä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .