Myymälävarkaus johti hurjaan takaa-ajoon Kuopiossa – avuksi piikkimatto ja poliisikoira

Poliisi sai varhain lauantaiaamuna Kuopiossa ilmoituksen kohtuullisen tavanomaisen kuuloisesta myymälävarkaudesta, mutta alkunsa saikin monivaiheinen tapahtumaketju, joka päättyi kasaan rikosepäilyjä.

Kaksi kuopiolaismiestä anastivat poliisin mukaan ennen aamukahdeksaa paikallisesta K-Marketista tuotteita ja poistuivat pakettiautolla. Marketin vartija ilmoitti asiasta hätäkeskukseen ja kertoi, että kuljettaja vaikutti päihtyneeltä.

Kuljettaja paineli Viitostielle ja poliisipartio lähti perään. Kuljettaja ei poliisin mukaan reagoinut pysäytysmerkkeihin vaan eteni etelän suuntaan. Matka jatkui Leppävirran Oravikoskelta Suonenjoen Lempyyn suuntaan, ja Lempyyn kohdalla auto kääntyi valtatie 9:lle kohti Kuopiota. Pakoauto eteni poliisin mukaan paikoin reilua ylinopeutta, esimerkiksi 80:n rajoitusalueella 121 kilometriä tunnissa.

Lopulta poliisipartio asetti piikkimaton valtatie 9:lle ennen moottoritietä. Pakettiauton kuljettaja yritti väistää piikkimaton, mutta poliisi sai siirrettyä sitä. Kuljettaja ajoi piikkimattoon niin, että oikea eturengas ja takarengas puhkesivat.

Ovet lukkoon, kun virkavalta lähestyi

Pakenemisyritykset eivät päättyneet tähän, vaan poliisin lähestyessä autoa kuljettaja yritti vielä lähteä liikkeelle, mutta pakettiauton moottori sammui.

Kaksikko pani auton ovet lukkoon, ja poliisi rikkoi kuljettajan oven ikkunan saadakseen miehet ulos.

Kiinnioton yhteydessä kuljettaja yritti vielä poliisin mukaan käyttää väkivaltaa ja kiinniotossa käytettiin apuna poliisikoiraa.

Poliisin mukaan pakettiauto oli anastettu aiemmin yöllä Kuopiosta ja auton sisällä oli ilmeisesti myös muualta kuin myymälästä vietyä omaisuutta.

–  Ilmeisesti kohtuullisen vähäarvoista, en osaa tarkemmin sanoa, kertoo rikosylikonstaapeli Allan Anttila.

Kuljettaja ajoi huumepikatestin perusteella huumeissa.

Pakettiauton kuljettajaa epäillään moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, varkaudesta, näpistyksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Pakettiauton kyydissä ollutta miestä epäillään moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, varkaudesta ja näpistyksestä.

Pelkästä myymälässä asioinnista ilman maksua olisi kertynyt miehille huomattavasti lievempi rangaistus kuin heille nyt on näköpiirissä.

–  Pääasiassa näpistysrikokset ovat sakkoasioita, toteaa Anttila.