Myyräkuume yleistyy loppusyksystä – siivoa varastosi nyt

Syksyiset mökkipuuhat kannattaa hoitaa ja ulkorakennukset siivota jo nyt, kun ulkona on vielä lämmintä. Metsämyyräkanta on nimittäin kasvussa, ja myyräkuumetta on odotettavissa viime vuotta enemmän. Tartuntavaara on suurimmillaan yleensä marras–tammikuussa.

Suomessa todettiin vvuonna 2012 841 myyräkuumetapausta. Se on Metlan metsäeläintieteen professorin Heikki Henttosen mukaan hyvin vähän. Nyt suunta on jälleen ylöspäin. Huippuvuosina tapauksia voi olla yli 3 000.

Taudin esiintyvyys vaihtelee metsämyyräkannan mukaisesti kolmen neljän vuoden jaksoissa.

Hakkaa halot ulkona

Myyräkuumeen aiheuttaa metsämyyrien eritteistä tarttuva Puumala-virus. Ihminen saa tartunnan useimmiten hengitysteitse pölytartuntana paikoissa, joissa metsämyyrät varsinkin loppusyksyllä viihtyvät. Tällaisia ovat muun muassa puuliiterit ja metsän reunassa sijaitsevat ulkorakennukset.

– Mielestäni varmin keino saada myyräkuume on hakata halkoja loppusyksyllä sisällä puuliiterissä, Heikki Henttonen sanoo.

Halot kannattaakin hakata ulkotiloissa. Virus voi säilyä tartuntakykyisenä eläimen ulosteessa viikkoja, ulkolämpötilassa jopa kuukauden.

Suojaudu pölyltä

Syksyllä myyrät hakeutuvat mielellään sisätiloihin. Esimerkiksi kesämökistä myyrät kannattaa loukuttaa tuoreeltaan, jotta ne eivät pääse ulostamaan sisätiloihin. Tavallinen hiirenloukku tehoaa.

– Loukkuja kannattaa pitää syksyllä koko ajan vireessä, Henttonen sanoo.

Jos myyrä on päässyt papanoimaan mökin sisätiloissa, Henttonen suosittelee siivoamaan jätökset desinfioivalla pesuaineella ja märällä rätillä. Imuri ei ole paras vaihtoehto, koska se levittää pölyä ilmaan.

Työterveyslaitos suosittelee myös hengityssuojaimia ja suojakäsineitä, jos työskennellään kylmillään olevissa sisätiloissa, joissa on havaittu metsämyyriä tai niiden jälkiä ja jätöksiä.

Suomessa valtaosa Euroopan tapauksista

Euroopan myyräkuumetapauksista 70 prosenttia todetaan Suomessa. Vain 20–25 prosenttia tapauksista diagnosoidaan.

Tauti itää 2–4 viikkoa. Jos oireet ovat lieviä, ei sairastunut välttämättä tunnista lievää kuumeilua ja päänsärkyä myyräkuumeeksi. Tauti voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavia oireita. Yli puolet saa munuaisoireita, joihin saatetaan tarvita jopa dialyysihoitoa.

Kuolemantapaukset ovat harvinaisia. Heikki Henttonen tietää niitä lähes 20 vuodelta alle parikymmentä.

Juttu on julkaistu painetussa Keskisuomalaisessa vuosi sitten, 7.8.2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Terveydenhuolto on ollut kyberhyökkäysten kohteena globaalisti jo vuosia

Uutissuomalainen: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt SDP:n eduskuntavaaliehdokas vetosi hallinto-oikeuteen, vaatii äänten uudelleenlaskua

Kolme viidestä suomalaisesta: Sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Yön uutiskooste: Huumetynnyrijutun tuomio, Trump kritisoi Japania, Venezuelan presidentin väitetty salamurhayritys

Jyväskylään valmistuu syksyllä yksi uusi frisbeegolfrata ja toinenkin on kartoitusvaiheessa – nykyinen kapasiteetti on äärirajoilla edelleen kasvavan suosion takia

Tältä näyttää Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitseva Lehtisaari kolme vuotta tulipalon jälkeen – Katso tuoreet kuvat "kaupunkilaisten kesämökistä"

Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.