Näin Jyväskylä äänesti – katso kuka oli ääniharava sinun äänestysalueellasi

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Riitta Mäkinen nousi ykköseksi henkilökohtaisella äänimäärällään Jyväskylässä 18 äänestysalueella.

Mäkisen kanssa kärkikolmikossa vuorottelevat lähes kaikilla alueilla vihreiden Bella Forsgrén ja kokoomuksen Sinuhe ”Sinkku” Wallinheimo.

Ykköseksi Forsgrén nousi Jyväskylän keskustan ja kantakaupungin alueilla, joissa vihreiden kannatus oli kokonaisuudessaankin korkeinta. Samoilla alueilla kakkos- ja kolmossijaa pitivät Mäkinen ja Wallinheimo.

Wallinheimo nousi ykköseksi Taulumäen ja Kuokkalanpellon äänestysalueilla, joissa kokoomus sai puolueista suurimman kannatuksen muutenkin.

Riitta Mäkisen henkilökohtainen kannatus ylsi suurimpaan äänisaaliiseen myös alueilla, joissa vihreät tai keskusta saivat puolueena isoimman kannatuksen. Näin esimerkiksi Kortepohjassa ja Puuppolassa.

Säynätsalon äänestäjät tekivät Mäkisen kohdalla poikkeuksen, vaikka puolue sai kokonaisuudessaan enimmän osan saarelaisten äänistä. Henkilökohtaisesti eniten ääniä sai säynätsalolainen Kauko Isomäki (ps.) ja Mäkinen vasta toiseksi eniten.

 

Riitta Mäkinen nousi koko Keski-Suomen äänikuningattareksi 8 912 äänellään. Mäkisen äänistä 67 prosenttia tuli Jyväskylästä, kun taas Anne Kalmarin (kesk.) 8 190 ääntä kertyivät tasaisemmin eri kunnista. Jyväskylästä myös Kalmari sai suurimman osan äänistään, mutta vain neljänneksen koko potista. Kalmari oli äänestetyin Jyväskylän Korpilahden pienillä äänestysalueilla. Korpilahden kirkonkylän äänestysalueella jaetulla ykkössijalla olivat korpilahtelainen Paul Abbey ja viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen.

Suurin osa Keski-Suomen kymmenestä valitusta sai henkilökohtaisesti suurimman äänipotin Jyväskylän uurnilta. Poikkeuksen muodostavat äänekoskelainen Juho Kautto (vas.) sekä jämsäläiset Piritta Rantanen (sd.) ja Jouni Kotiaho (ps.), jotka saivat pääosan äänistään kotipaikkakunnalta.

Jyväskylän äänestysprosentiksi tuli kokonaisuudessaan 72,1. Vaihteluväli eri äänestysalueiden kesken oli jopa 17 prosenttiyksikköä Kangaslammen 60,8 prosentista Säynätsalon 78,1 prosenttiin. Harjun alhaista äänestysprosenttia 41,9 selittää se, että äänioikeutetuista lähes puolet on ulkosuomalaisia, joiden edellinen asuinpaikka on Jyväskylä. Heidän äänensä keskitetään Harjun äänestysalueelle.

 

Ykköspuolue vaihtui viime eduskuntavaaleihin verrattuna kolmanneksessa äänestysalueista. Vihreät valtasivat ykköspuolueen paikan kokoomukselta Jyväskylän ydinkeskustassa ja keskustalta Ristikivessä. Korkein kannatusosuus vihreillä on Hippoksen äänestysalueella: 25,1 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit syrjäyttivät keskustan ykköspaikalta Keljonkankaalla, Itä-Palokassa ja Vesangassa, perussuomalaiset Vaajakosken keskustan ja Savonmäen alueilla sen lisäksi, että pitivät asemansa muilla alueilla.

Korkeimman kannatuksen eli 28 prosenttia demarit saivat matalimman äänestysaktiivisuuden Kangaslammelta, jossa toiseksi eniten äänestettiin perussuomalaisia: 21,1 prosenttia. Kokoomuksen kannatus Kangaslammella painui pohjalukemiin, vain 8,8 prosenttiin. Niistä, jotka äänestivät Kangaslammella kokoomusta, äänestivät Sinuhe Wallinheimoa, joka sai Mäkisen ja Hakkaraisen jälkeen kolmanneksi eniten ääniä.

Perussuomalaiset syrjäyttivät keskustan suurimman asemasta Länsi-Palokassa ja Korpilahdella, minkä lisäksi ne pitivät ykköspuolueen paikkansa Tikkakoskella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .