Näin Jyväskylän koronavirusepäily eteni – "Tämä oli hyvä kenraaliharjoitus"

Keski-Suomessa ja Jyväskylässä keskiviikkona ilmennyt koronavirusepäily osoittautui aiheettomaksi, mutta sairaanhoitopiiri piti tapausta erinomaisena kenraaliharjoituksena. Tapauksen etenemisestä kerrottiin torstaina tiedotustilaisuudessa.

Keski-Suomen keskussairaala sai tiedon epäilystä varhain aamuyöllä keskiviikkona, jolloin suomalaissyntyinen henkilö otti yhteyttä sairaalaan.

– Henkilö oli matkustanut altistusalueella, oireet sopivat ja hän otti yhteyttä päivystykseen. Hän sai ohjeet tulla sairaalaan, infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka kertaa tapahtumia.

– Tämä oli hyvä kenraaliharjoitus. Erityisen tyytyväinen olen potilaan esimerkilliseen toimintaan. Myös henkilökunta toimi asiassa aivan oppikirjan mukaisesti.

Tiedotustilaisuudessa kerrotun tapahtumakuvauksen mukaan altistunut henkilö haettiin Jyväskylän Matkakeskukselta ja toimitettiin ilmaeristyshuoneeseen tutkittavaksi.

Tutkimustulosten arvioitiin valmistuvan viimeistään torstain vastaisena yönä. Ne kuitenkin varmistuivat jo illalla, jolloin Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti negatiivisesta tuloksesta.

Lue myös: Keski-Suomen koronavirusepäilty oleskellut tartunta-alueella – "Ei Aasiassa" sanoo vs. johtajaylilääkäri
 

Keski-Suomen keskussairaalan keskiviikkoa kuvailtiin kiireiseksi, ja päivystys sekä keskus vastaanottivat lukemattomia puheluita. Vs. johtaja Heljä Lundgrén-Laine listaa, kuinka toimia, jos epäilee saaneensa koronavirustartunnan.

– THL:n nettisivuilla on nähtävissä kriteerit, ja jos niitä ei täytä, ei ole mitään hätää. Jos taas kriteerit täyttää – on ollut tekemisissä tartunnan saaneen henkilön kanssa tai matkustanut altistusalueella – soitetaan oman terveysaseman päivystykseen. Eilisessä tapauksessa toimittiin juuri ohjeistuksen mukaisesti, Lundgrén-Laine kertoo.

– Päivystyksessä ammattilaiset antavat ohjeet, miten toimia.

Lundgrén-Laineen mukaan keskussairaalan puhelinpäivystys ei keskiviikkona ruuhkautunut.

Lue kriteereistä lisää tästä jutusta tai THL:n verkkosivuilta.

Lue myös: Epäiletkö saaneesi koronatartunnan? – Tässä THL:n ohjeet, kuinka toimia: älä yski käsiisi, soita ensin päivystykseen
 

Mikäli epäilyjä tai tartuntatapauksia Keski-Suomessa alkaa ilmetä, kertoo sairaala toimivansa silloin annetun ohjeistuksen mukaisesti. Sairaala pystyy hoitamaan muutamia kymmeniä potilaita samanaikaisesti, mutta suunnitelma suurempaankin pandemiaan on olemassa.

– Vuosittain influenssaepidemiassa hoidetaan jopa 20 potilasta päivittäin. Tämä määrä pystytään hoitamaan päivystysosastolla, infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka kertoo.

Sairaalan päivystys- ja infektio-osaston tilat venyisivät noin 40 potilaan hoitoon.

– Jos määrä tästä kasvaisi, alkaisimme lakkauttaa elektiivistä kirurgista toimintaa, ja alkaisimme käyttää kirurgista osastoa. Jos pandemia leviäisi esimerkiksi tuhansiin ihmisiin, Jyväskylästä löytyy tiloja, joihin potilaita voitaisiin sijoittaa todella paljon, Leppäaho-Lakka sanoo.

Tiloja on kartoitettu muun muassa vuonna 2009 sikainfluenssa-aallon aikaan. Tällaisessa tapauksessa valmiuslain mukaisesti sairaanhoitopiiri toimisi yhteistyössä muun muassa Huoltovarmuuskeskuksen sekä Puolustusvoimien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopiossa tutkittu koronaepäily oli aiheeton – jos epäilet tartuntaa, soita terveydenhuoltoon ennen kuin lähdet vastaanotolle

Yhteydenottoja terveydenhoitoon paljon – moni suomalainen epäilee saaneensa koronaviruksen

Suomessa on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – potilas hoidossa Husissa

Ahdistaako koronauutisointi? Näiden 8 vinkin avulla helpotat omaa tai läheisen pelkoa

Epäiletkö saaneesi koronatartunnan? – Tässä THL:n ohjeet, kuinka toimia: älä yski käsiisi, soita ensin päivystykseen

Laboratoriotulokset valmistuivat nopeasti – Jyväskylän virusepäily oli aiheeton

Koronavirusepäily Keski-Suomen keskussairaalassa – yksi tutkittavana, näytteistä varmuus aamulla