Näin Kalevat kertoivat sieppauksestaan: "Muutamaan kertaan ajateltiin, että tämä on tässä"

Atte ja Leila Kaleva siepattiin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuussa 2012.

Tunnetuimpia siepattuja suomalaisia ovat Atte ja Leila Kaleva. Aviopari sekä itävaltalainen Dominik Neubauer siepattiin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuussa 2012 ja heidät vapautettiin yli neljän kuukauden kuluttua toukokuussa 2013.

Atte Kaleva oli siihen aikaan ammattisotilas Puolustusvoimissa ja Leila Kaleva johtajana öljy-yhtiö Nesteessä. Atte Kaleva oli virkavapaalla ja lähti Jemeniin opiskelemaan arabiaa ja työstämään väitöskirjaansa terrorismista. Kalevat kertoivat sieppauskokemuksestaan julkisuuteen ensi kerran ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa toukokuun 2013 puolivälissä.

– Emme lähteneet sinne siepatuiksi joutumaan. Totta kai kaduttaa, että riski realisoitui. Minä tein sen arvion, että riski joutua tällaiseen Sanaan kaupungissa oli niin pieni, että vaimokin saattoi sinne tulla, Atte Kaleva sanoi tiedotustilaisuudessa STT:n mukaan.

Atte Kaleva kertoi perehtyneensä panttivanki- ja sieppauskokemuksiin etukäteen ja Leila Kaleva kertoi, etteivät he tiedä, miksi heidät kaapattiin. Pariskuntaa uutisoitiin kohdellun hyvin. He saivat puhua keskenään, heille annettiin säännöllisesti ruokaa ja he loivat rutiineja muun muassa liikunnan avulla. Pahin kävi kuitenkin mielessä.

– Muutamaan kertaan ajateltiin, että tämä on tässä, Leila Kaleva kertoi STT:n mukaan.

Ilta-Sanomille Atte Kaleva kertoi kaksi vuotta sitten helmikuussa, ettei traumoja ole jäänyt.

– Totta kai se oli silloin tosi kurjaa, kun ei tiennyt, kuinka käy, mutta en koe, että siitä olisi traumoja jäänyt, hän kertoi lehdelle.

– Tärkeintä on, ettei jää vatvomaan. Emme kiellä tapahtunutta, mutta jatkamme elämää.

Leila Kaleva puolestaan sanoi Ilta-Sanomille, että olisi kiva päästä panttivangin roolista eteenpäin.

– Meillä on katseet eteenpäin. Vain sillä on merkitystä, miten tätä päivää elää. Emme haluaisi jäädä panttivankilokeroon, hän totesi lehdelle.

Afganistanissa siepattu suomalainen

Sunnuntaina kerrottiin, että Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa on siepattu suomalainen. Afganistanilaismedian mukaan majatalosta siepattu on suomalaisnainen, joka työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä. Hyökkäyksessä kuolivat saksalaisnainen ja majatalon afganistanilainen turvamies.

Lähde: Ilta-Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.