Näin Marimekko vaihtoi selitystään Hetkiä-kuosin innoittajasta

Marimekko myönsi perjantaina, että suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä-kuosin inspiraationa on toiminut vanha valokuva. Kyseessä on Markus Lepon 1960-luvulla ottama kuva Helsingistä.

Vielä torstaina Louekari väitti yhtiön tiedotteessa, että kuosin inspiraationa olivat kaupunkinäkymät Helsingistä.

– Piirsin Helsingin keskustasta kaupunkinäkymää, jossa katse kohdistuu Esplanadin puiston suunnalta Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin risteymään, Louekari kertoi tuolloin.

Iltalehti kertoi perjantaina, että Louekarin Hetkiä-kuosi on lähes yksi yhteen valokuvaaja Lepon kuvan kanssa. Väestörekisteritietojen mukaan Markus Leppo on kuollut.

STT ei tavoittanut Marimekon viestintäpäällikköä tai Louekaria kommentoimaan asiaa perjantaina.

Asiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole plagiaatista eikä kuosi loukkaa valokuvan tekijänoikeussuojaa.

– Kankaassa on pelkkiä ääriviivoja valkoisella pohjalla, kun taas valokuvassa ovat kaikki kuvan elementit mukana. Kangas on myös taiteellisempi sovitelma, joten se ei mielestäni ole loukkaus kuvaa kohtaan, sanoo kauppaoikeuden professori Rainer Oesch Helsingin yliopistosta.

Vastuuta suunnittelijoille

Oeschin mukaan yhtäläisyydet hälvenevät, kun siirrytään taiteenlajista toiseen.

– Meillä on yksi korkeimmassa oikeudessa ratkaistu tapaus, jossa maalaus oli tehty valokuvaa käyttäen. Korkein oikeus totesi, ettei maalaus ollut luvaton kappale valokuvasta, vaan vapaa muunnelma valokuvasta.

Myös tekijänoikeusneuvosto on ottanut kantaa tapaukseen, jossa muotokuva oli maalattu valokuvaa apuna käyttäen. Tuolloinkin teokset poikkesivat hieman toisistaan, joten kyse ei ollut kopioinnista.

Oesch uskoo, että tulevaisuudessa toimeksiantajat sekä työnantajat vaativat yhä useammin riskinsiirtolauseketta sopimuksiin. Siinä suunnittelija vakuuttaa, että toimitettu kuvio tai malli on aito tai että hän on tarvittaessa hankkinut tekijänoikeudet.

 – Suurimmat toimeksiantajat ovat mahdollisesti jo ottaneet tämän suunnittelusopimuksiinsa käyttöön, Oesch kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Veneilykulttuuri oli jo siistiytymässä, mutta sitten saapuivat vauhtiveikot vesiskoottereineen

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen sai töhrijät kiinni verekseltään – "Riitti kun sanoin, että karkuun ei kannata yrittää"

Kannonkosken tuulivoimapuistohanke etenee: Ympäristövaikutukset selvitetty – yhden Suomen suurimmista tuulivoimaloista on tarkoitus käynnistyä muutaman vuoden päästä

Yön uutiskooste: Ravintoloiden koronarajoitukset päättyvät, onnettomustutkintakeskus päättää Palokan senioritalopalon tutkinnasta

Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"

Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Otkes päättää tänään, käynnistääkö se tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – poliisi aloitti tutkintansa eilen

Saksa, Italia ja Belgia vapautuvat tänään Suomen matkustusrajoituksista

Muistatko nämä median karvaiset ja sulkapeitteiset kesälemmikit – Jyväskylän kinder-kurre, Ruokolahden leijona ja muut nelijalkaiset ovat villinneet lehdistöä

Tunnista kurtturuusut – toinen lajike on haitallinen ja toinen harmiton

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.