Näin Sipilän hallitus heikentää palkansaajan asemaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus aikoo puuttua kovalla kädellä moniin työelämän pelisääntöihin. Hallitusohjelman on kirjattu muun muassa seuraavia Suomen yli kahden miljoonan palkansaajan asemaan kohdistuvia heikennyksiä:

1 Työttömyysturvaa heikennetään  

Yksityiskohtia ei ole kerrottu, mutta hallituksen tavoitteena on leikata työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa. Julkisuudessa on arvioitu, että pyrkimyksenä on ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan keston lyhentäminen ja työttömyyseläkeputken poistaminen.

2 Vuorotteluvapaalle pääsy vaikeutuu

Vuorotteluvapaajärjestelmä tarjoaa palkansaajalle mahdollisuuden irrottautua työelämästä korkeintaan vuodeksi. Sijaiseksi palkataan työtön työnhakija. Hallitus suunnittelee järjestelmän ehtojen tiukentamista "muuttamalla ne syyperusteiseksi ja/tai muuttamalla työhistoriaehtoa".

3 Työehtoja voidaan heikentää paikallisesti

Paikallista sopimista lisätään esimerkiksi palkoista, työajoista ja työsuhteen purkamisen edellytyksistä. Yleensä nämä kysymykset on sovittu valtakunnallisissa työehtosopimuksissa. Nykyisinkin paikallisesti voidaan sopia valtakunnallista tasoa paremmista ratkaisuista - jatkossa ilmeisesti siis myös huononnuksista. Hallitusohjelmasta ei suoraan selviä onko tarkoitus murtaa työehtosopimusten yleissitovuus.

4 Määräaikaisten työsuhteiden ehtoja muutetaan

 "Hallitus mahdollistaa alle vuoden määräaikaisen työsuhteen ilman eri perustetta". Nykyisin määräaikainen työsopimus saadaan tehdä vain silloin, kun siihen on perusteltu syy kuten työn luonne tai sijaisuus. Vaarana on, että uudistus vähentänee merkittävästi uusien vakituisten työpaikkojen määrää monilla aloilla.

5 Koeaika pitenee

Työsopimusta solmittaessa voidaan sopia erityisestä koeajasta. Koeajan kuluessa niin työnantaja kuin työntekijäkin voivat purkaa työsopimuksen päättymään heti.  Nykyisin koeaika on korkeintaan neljä kuukautta. Myös puolen vuoden koeaika on jo mahdollinen, jos työnantaja järjestää työntekijälle työhön liittyvän koulutuksen, joka kestää yhdenjaksoisesti yli neljä kuukautta.

6 Takaisottovelvoitetta "joustavoitetaan"

Irtisanoessaan työntekijöitä tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla työnantajalla on nykyisin tietyissä tilanteissa velvollisuus tarjota työtä irtisanotulle. Hallitusohjelmassa ei kerrota tarkemmin, kuinka tätä velvoitetta aiotaan muuttaa.

7 Yhteiskuntasopimus

Palkansaaja tuntee nahoissaan sekä yhteiskuntasopimuksen syntymisen että sen kaatumisen. Jos sopimus syntyy, niin seurauksena lienee työajan pidennys ilman korvausta eli käytännössä palkan alennus. Jos sopimusta taas ei synny, niin hallitus uhkaa heikentää työttömyysturvaa lisää 120 miljoonalla eurolla ja lopettaa vuorotteluvapaan kokonaan.

Lähde: Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.