Näin hankkiudut eroon vhs- ja c-kaseteista

Aika on ajanut auttamattomasti vhs- ja c-kasettien ohi. Hyllyissä ja varastoissa lojuvat kasetit tuottavat päänvaivaa: mikä niiden loppusijoituspaikka on, miten ne lajitellaan ja voiko niitä uusiokäyttää? Mitä tähän sanoo ympäristökouluttaja Anja Räsänen jätehuoltoyhtiö Jätekukosta?

– Kasetit kuuluvat sekajätteeseen. Ne voi laittaa sekajätteen joukkoon sellaisenaan. Ei siis tarvitse erotella muovikoteloita kaseteista.

Jos kasettien heittäminen roskikseen tekee pahaa, voi tiedustella esimerkiksi paikalliselta kierrätyskeskukselta, että ottavatko nämä kasetteja vastaan myytäviksi.

– Jonkin verran kasettejakin kerätään, jos ne ovat hyvälaatuisia ja -kuntoisia, Räsänen sanoo.

Kierrätyskeskuksella saatetaan myös tietää, jos joku tarvitsee askarteluihinsa kasettien nauhoja. Vhs- ja c-kasettien nauhoille onkin keksitty monenlaista uusiokäyttöä. Nauhoista on virkattu esimerkiksi laukkuja ja vöitä. Linnan itsenäisyyspäivän juhlissakin on nähty vhs-nauhoista valmistettu puku.

Myös kasettien koteloille on keksitty uusiokäyttöä muun muassa pienten esineiden säilytyslaatikkoina.

Pätki ja rutistele nauhaa

Anja Räsänen muistuttaa, että kasettien nauhoissa on kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia.

– Nauhoista tehdyt tuotteet voivat ärsyttää ihoa. Eivätkä tuotteet sovi missään nimessä esimerkiksi elintarvikekäyttöön, Räsänen sanoo.

Kemikaalien takia nauhojen uusiokäyttöä askartelutarkoitukseen ei voida suositella. Räsänen suosittelee maalaisjärjen käyttöä, sillä periaatteessa aina kun tuotteen alkuperäinen käyttötarkoitus muuttuu, on otettava huomioon turvallisuus.

Kierrättämisen yksi näkökulma on tietoturva. Jos haluaa varmistaa, etteivät kotivideot lapsen ensimmäisistä askeleista tai omista syntymäpäiväjuhlista päädy ulkopuolisten katsottaviksi, kannattaa nauhaa tärvellä ennen sekajätteeseen heittämistä.

– Vähän pätkii nauhaa tai rutistelee sitä, ettei kasettia voi enää katsella tai kuunnella, Räsänen sanoo.

Jos hävitettävänä on kasoittain nauhoja, joiden sisältöä ei halua ulkopuolisten käsiin, voi ottaa yhteyttä tietoturvajätteitä käsitteleviin yrityksiin.

Digitaalisten tallenteiden aikakaudella myös cd- ja dvd-levyt uhkaavat pölyttyä hyllyihinsä. Niidenkin osoite on sekajätepiste, ellei askartelukärpänen puraise.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.