Näin hoidat haavoja ja hiertymiä ilman laastaria

Kesämökillä, puistossa tai tien päällä ei aina ole mukana laastaria. Silloin avuksi otetaan usein muut keinot tai jopa kansanperinteisiin pohjaavat niksit. Näitä lääkkeettömiä parannuskeinoja löytyy yllättävän paljon.

Moni muistaa lapsena peittäneensä pihaleikeissä haavan ratamonlehdellä ja jatkaneensa sitten iloisesti kesätemmellystä.  Vanhan kansan perinteisiin pohjaava ratamonlehtikikka on oikeasti toimiva tapa parannella pikkuhaavereita.

– Haavoille sopivat ratamonlehtien lisäksi esimerkiksi apilat, suolaheinät, valkopeippi, piparjuuren lehdet, poimulehdet ja auringonhattu-uute, listaa professori Sinikka Piippo Luomuksen kasvitieteen yksiköstä.

Luonnosta apua moneen vaivaan

Haavojen hoitaminen luonnon antimilla ei ole ainoa toimiva ”pihaparannusniksi”. Professori Sinikka Piippo luettelee nopeasti apukeinoja muun muassa hiertymiin, hyönteisenpistoihin auringonpolttamiin.

– Rohtorautayrtin lehdet auttavat, jos kantapäihin tai muualle jalkoihin tulee hiertymiä. Lehtiä pitää hiukan pehmittää ennen käyttöä, ja laittaa sitten iholle suonipuoli ihoa kohti. Kun lehti kuivuu, tilalle vaihdetaan uusi, Piippo neuvoo.

Hyönteisenpistoihin saa apua auringonhatusta, laventelista, ratamoista, pihatähtimöstä ja sitruunamelissasta. Auringonpolttamat puolestaan rauhoittuvat vaikkapa mintun, pihatähtimön tai kehäkukan lehtien alla.

– Lisäksi pihka haavan päällä lievittää tulehdusta, ja siankärsämöllä on verenvuotoa pysäyttävä maine, Piippo kertoo.