Näin kesäduunareita sorretaan – Huono sää ei ole syy työvuoron perumiseen

Palvelualojen kesätyöpaikoissa huono keli johtaa usein laittomaan ja työehtosopimusten vastaiseen työvuoron peruuttamiseen, vaikka työpäivä on merkitty työvuorolistaan. Tämä on tyypillistä esimerkiksi jäätelömyyjien sekä kahvila- ja ravintolaterassien työntekijöillä.

Moni kausityönantaja ratkaisee vaihtelevan työvoimatarpeen tekemällä tarvittaessa töihin -sopimuksen eli nollatuntisopimuksen. Mutta siinäkään tapauksessa jo sovittuja työvuoroja ei voi perua yksipuolisesti.

Vastoin sopimuksia on myös se, että kaikki työntekijät ovat nollatuntisopimuksilla palkattuja.

– Tarvittaessa työhön kutsumisen pitää olla aitoa lisätyövoiman tarvetta ja työhön kutsumisen pitää tapahtua edellisenä päivänä. Työpäivästä on oikeus myös kieltäytyä, selventää järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitto PAMista.

PAMin valtakunnalliset tapahtumapäivät jalkautuivat Jyväskylän Kävelykadulle torstaina. Koivuniemi oli edellisenä päivänä Lappeenrannassa vastaavassa tapahtumassa ja kohtasi siellä kolme jäätelökioskimyyjää.

– Kaikki kolme kertoivat suostuneensa tarvittaessa töihin -sopimukseen, mutta heille oli annettu myös työvuorolistat. Yksi heistä oli saanut ilmoituksen, että työvuoro on peruttu kelin takia, kertoi Koivuniemi.

Tässä tapauksessa sovitusta työvuorosta olisi silti pitänyt maksaa palkka.

Jyväskylän Kävelykadun jäätelökioskeilla oli torstaina puolen päivän aikaan laput luukulla, koska vettä tihuutti ja kolea viima puhalsi. Lähinnä PAMin telttaa oli Sokoksen jäätelökioski, joka myös oli suljettu. Tässä tapauksessa kaikki oli kunnossa ja lain mukaista.

– Kyllä palkka juoksee, eikä työvuoroja ole peruttu. Jäätelömyyjät ovat tekemässä muita töitä kaupan puolella, kertoi Keskimaan pääluottamusmies Taina Kainulainen.

PAMin tapahtumassa Kävelykadulla jaettiin ilmaisia hot dogeja ja tehtiin myös jäsenhankintaa. Jyväskylässä opiskeleva Olatunbosun Kolawole täytti jäsenhakemuskorttia. Hän työskentelee tietotekniikkaopintojensa ohella osa-aikaisesti Unicefin varainkerääjänä vakituisella sopimuksella.

– Haluan liittyä ammattiyhdistykseen, koska ulkomaalaisena minulla ei ole tietoa kaikista oikeuksista ja säännöistä suomalaisessa työelämässä. Ammattiliitosta saan näissä asioissa apua, sanoi Kolawole.

Lisäksi liiton tarjoama vakuutus ja muut etuudet houkuttelivat liittymään. Koivuniemi kertoi, että myös yksi Lappeenrannan jäätelömyyjistä päätti liittyä. Toisinaan nuoret haluavat kysyä asiaa ensin vanhemmiltaan.

– Joskus lupaa kysytään jopa puolisolta, kertoo Koivuniemi.

Ammattiliitot tarjoavat apua tiettyyn rajaan saakka myös niille, jotka eivät ole jäseniä. Riita­tapauksissa jälkikäteen liittyminen ei oikeuta liittojen palveluksiin, sillä jäsenenä on oltava riitatilanteen syntyessä.

Työelämän mutkikkuus ei ole vähenemään päin, osaaikaisuus ja epätyypilliset työsuhteet lisääntyvät. Palvelualoilla osa-aikaisten työsuhteiden osuus on jo 40 prosenttia.

– Epätyypillisestä on tullut ­nykyään se tyypillinen työsuhde, sanoo Koivuniemi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .