Näin kunnille maksetaan turvapaikan saaneista – isosta ryhmästä erillinen bonus

Valtio houkuttelee rahallisilla korvauksilla kuntia tarjoamaan kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

Suomeen saapui viime vuoden aikana noin 32 500 turvapaikanhakijaa, joista noin 30 prosentin arvioidaan saavan myönteisen oleskeluluvan.

Turvapaikanhakija asuu hakemuksensa käsittelyn ajan vastaanottokeskuksessa, ja jos hän saa myönteisen oleskeluluvan, hän muuttaa valitsemaansa kuntaan.

Valtio tukee ely-keskusten (elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus) kanssa sopimuksen tehneitä kuntia taloudellisesti. Kunnalle maksetaan laskennallista korvausta alle 7-vuotiaasta turvapaikan saaneesta 6 845 euroa ja yli 7-vuotiaasta 2 300 euroa vuodessa kolmen vuoden ajan. Lisäksi valtion varoista korvataan todellisten kulujen mukaan toimeentulotuki, tulkkaus- ja käännöspalveluita sekä sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksia. Lasten ja nuorten valmistavasta opetuksesta kunta saa erillisen korvauksen.

Lisäksi kunnille maksetaan 20 000 euron bonusraha, jos ne tekevät sopimuksen vähintään 20 hengen suuruisen ryhmän vastaanotosta ensimmäistä kertaa tai neljän vuoden tauon jälkeen. Uusista kuntalaisista maksetaan myös normaalit valtionosuudet.

Keski-Suomen ely-keskus on lähettänyt helmikuussa alueen kunnille kirjeen, jossa se pyytää Keski-Suomen alueen kuntia tarjoamaan kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille.

Keski-Suomessa oli tammikuun lopussa yhteensä 2 133 vastaanottokeskuspaikkaa. Laskennallisesti on arvioitu, että Keski-Suomeen tarvittaisiin 663 kuntapaikkaa. Esimerkiksi Jyväskylän arvioidaan asettuvan noin 370 ja Laukaaseen noin 40 oleskeluluvan saanutta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .