Näin peset matot oikein: Valitsetko perinteisen vai nykyaikaisen tavan?

Matonpesua kannattaa miettiä jo mattoa ostaessa.

Kesä on hyvää aikaa pestä mattoja, sillä matonpesu on mukavaa ulkopuuhaa ja matotkin kuivuvat lämpimässä kesäsäässä nopeasti.

Pesitpä mattosi perinteisesti harjalla tai tehokkaasti painepesurilla, muista muutama niksi.

Ennen pesua

Uutta mattoa ostaessa kannattaa jo selvittää maton hoito-ohjeet. Pesunkestävät matot ovat helppohoitoisimpia.

Räsymattojen matonkuteiden joukossa voi olla raitoja, jotka päästävät väriä. Myös voimakkaat värierot kannattaa huomioida, sillä tummat ja kirkkaat värit voivat pestessä sekoittua vaaleisiin väreihin. Värin kestoa voi kokeilla etukäteen kostealla puuvillakankaan palasella.

Imuroi, tamppaa tai ravistele matto ennen pesua, jotta irtolika ja -roskat lähtevät irti.

Valitse pesupaikaksi sellainen paikka, jossa pesuvesi valuu nurmikolle eikä järveen. Kuntien järjestämät matonpesupaikat ovat hyviä, koska jätevesihuolto on kunnossa, vesi tulee hanasta ja työasento on ergonominen. Älä pese mattoja suoraan laiturilla tai päästä pesuvettä valumaan suoraan veteen, sillä se rehevöittää vesistöjä.

Harjalla peseminen

Levitä matto pesutasolle ja kastele se läpimäräksi ensin pelkällä vedellä. Sen jälkeen levitä matolle pesuaine. Pesuaineen voi antaa vaikuttaa hetken.

Matonpesuun sopii parhaiten mäntysuopa tai neutraali astianpesuaine. Jauhemainen pesuaine tulee liuottaa ensin veteen. Pesuaineen kanssa ei kannata läträtä liikaa, sillä se vaikeuttaa huuhtelua.

Matto kannattaa harjata kuteiden suuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän. Muista harjata myös maton reunat ja hapsut. Jos mattoja pesee esimerkiksi lattialla, kannattaa hankkia pitkävartinen pesuharja.

Painepesurilla peseminen

Painepesurilla pestävä matto tulee asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle ja irti maasta. Paras alusta on ritilä tai ristikko, esimerkiksi kuormalava, josta vesi pääsee valumaan pois. Kannattaa varmistaa, ettei alustasta irtoa ruostetta tai väriä.

Vanhoja tai selvästi kuluneita mattoja ei kannata pestä painepesurilla, sillä veden paine voi vahingoittaa maton punosta tai kuteita.

Säädä painepesurin paine aluksi mahdollisimman pieneksi, äläkä pidä suutinta liian lähellä mattoa tai liian pitkää aikaa paikallaan. Pese painepesurillakin kuteiden suuntaisesti.

Huuhtelu ja kuivaus

Matto pitää huuhdella huolellisesti monessa vedessä, jotta pesuainetta ei jää mattoon. Matto on puhdas, kun vesi on kirkasta eikä matto tunnu liukkaalta.

Lopuksi ripusta matto kuivumaan tukevalle tangolle tai useammalle pyykkinarulle. Painava matto voi venyä, jos se ei pysy suorana, vaan kuivuu liian kapean tangon tai narun päällä.

Jos pelkäät monivärisen maton raitojen sekoittuvan, laita matto kuivumaan raitojen suuntaisesti.

Mattoa kannattaa käännellä välillä. Suoraan auringonpaisteeseen mattoa ei pidä laittaa kuivumaan, sillä aurinko voi haalistaa sen värejä.

Lähteet:

Martat

Siivous.info

Yhteishyvä