Näin politiikan huiput treenaavat: Henna Virkkunen tykkää "pitkistä ja hitaista"

Tuuli pyörittää oikein kunnolla Kolin Merilänrannassa jäätien lähtöpäässä. Olisikohan toppatakki ohutta juoksutakkia parempi vaihtoehto jäällä juoksemiseen? pohtii europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.), 46, Kolin jääjuoksun lähtöalueella.

Virkkusen jyväskyläläisen juoksuporukan jäsenet Timo Liukko ja Mika Kukkonen arvelevat itärajan näyttävän vain parhaita puoliaan.

– Arktistahan tämän pitikin olla, miehet tuumaavat 28 kilometrin jääjuoksun alkumetreillä.

Virkkuselle erilaiset juoksutapahtumat ovat elämän suola. Hän kertoo hurahtaneensa juoksemiseen seitsemän vuotta sitten, koska juoksua on helppo harrastaa itselle sopivaan aikaan. Jyväskylän juoksuporukkaan kuuluu noin kymmenen vakituista jäsentä, ja joka sunnuntai pyritään kirmaamaan pitkälle yhteislenkille kello 9.30.

– Menemme aika hitaasti, noin kuuden minuutin kilometrivauhtia. Välillä käyn pidempiä, 30–50 kilometrin lenkkejä, erään ystäväni kanssa kahdestaan. Tykkään pitkistä hitaista. Aikatavoitteita ei yleensä ole, mutta maratoneilla tähtään noin neljään tuntiin, Virkkunen kuvailee.

Kesällä porukka osallistuu yhdessä triathlonkisoihin – huumorimielessä. Virkkunen on yleensä se, joka innostaa muut lähtemään ja se, joka pysähtyy sitten kisan loppuvaiheessa ottamaan kuvia, kun muut painavat oksennus suussa.

– En osaa uida kunnolla ja olen aina pelännyt panna päätäni veden alle. Avovesiuinnissa joudun siis kohtaamaan omia pelkojani. Silti triathlon on hirveän kivaa ja monipuolista. Olen saanut paljon uusia ystäviä juoksun ja triathlonin tiimoilta.

Jyväskyläläinen Virkkunen valittiin europarlamenttiin vuonna 2014, ja samalla alkoi matkustaminen Jyväskylästä Brysseliin ja Strasbourgiin. Virkkunen matkustaa töihin varhain maanantaiaamuna ja palaa torstaiyönä.

– Meillä on näitä tunnin aikaeroja joka viikko, koska reissaamme, mutta onneksi olen hyvä nukkumaan.

Työpäivät ovat pitkiä. Kun Virkkunen lähtee ensi maanantaina aamuviiden koneella kohti Strasbourgia, hän tietää jo etukäteen työpäivän kestävän 18 tuntia. Hän myöntää, että lähes kellon ympäri vierähtää töissä muutenkin.

– Yritän pitää itseni hyvässä kunnossa, että jaksan matkustaa ja istua kokouksissa. Brysselissä ja Strasbourgissa ehdin juosta vain vähän ja lyhyitä lenkkejä. Jos työssä on kova kiire ja väsyttää, en pakota itseäni liikkumaan, sillä silloin siitä ei ole mitään hyötyä. Välillä pitää levätä.

Virkkusella on Jyväskylässä perhe, joka miesjäsenet pärjäävät hänen mukaansa erinomaisesti muutaman päivän viikosta keskenään.

– Käyn joka viikonloppu kotona, mutta välillä on viikonloppuisinkin niin paljon kiertämistä, että visiitti jää lyhyeksi. Yritän ehtiä moikkaamaan myös Hankasalmella olevia hevosiani.

Kun Virkkunen aloitti kansanedustajana, Väinö-poika oli 3-vuotias. Nyt hän 15-vuotias pesäpalloilija, joka tulee tet-harjoitteluun äidin työpaikalle ensi viikolla. Puoliso Matti Mäkinen on Hankasalmen kunnanjohtaja.

Huhtikuu on europarlamentaarikoille erityisen kiireistä aikaa, sillä monia isoja lainsäädäntöpaketteja pitäisi saada valmiiksi. Virkkusen mukaan Euroopan tärkeimmät haasteet liittyvät talouden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kansainväliseen ilmastopolitiikkaan.

Toukokuussa alkaa eurovaaliehdokkaiden kiertäminen. Virkkunen pyrkii toiselle kaudelle, sillä hän kokee viiden vuoden vaikuttamisen liian lyhyeksi ajaksi.

Ehtiikö kiireinen meppi tavata maailmalla toisia suomalaismeppejä?

– Keskiviikkoisin meillä on komissaari Jyrki Kataisen järjestämät aamukahvit, johon kaikki suomalaismepit pyrkivät tulemaan. Muut maat ihmettelevät, miten eri puolueiden edustajat mahtuvat samaan pöytään. Hyvin mahdumme.

Kolin jäätietä on ropsuteltu 14 kilometriä, ja toimittaja hyppää jo hengästyneenä kyydistä.

Henna Virkkunen jatkaa poppoonsa kanssa toiselle kierrokselle lumituiskuun.

– Tämähän on kivaa! Jääjuoksusta voisi tulla meille perinne, mutta voisikohan täällä järjestää myös maratonin, Virkkunen vinkkaa.

Mepit kuntoilemassa

Kysyimme kaikilta Suomen euroedustajilta, miten he ehtivät hoitamaan kuntoaan. Kysymyksiin vastasi 10 euroedustajaa Henna Virkkusen lisäksi.

"Harrastan yksilölajeja. Käyn lenkillä, sauvakävelyllä ja kuntosalilla. Talvella Lapualla on erinomaiset ladut. Kävelen työmatkat ja harrastan hyötyliikuntaa."

Anneli Jäätteenmäki (kesk.), 64

"Pelasin pitkään koripalloa, josta seurasi vasemman ja oikean polven hajoaminen. Sen jälkeen en ole pystynyt kunnolla juoksemaan. Pyöräily ja murtomaahiihto onnistuvat."

Nils Torvalds (rkp), 73

"Hiihdän, uin, lenkkeilen, käyn kuntosalilla ja jumpassa. Kesäisin pyöräilen ja golfaan. Olen pelannut pesäpalloa pienestä pitäen. Liikun myös perheeni kanssa luonnossa ja lasten harrastuksissa."

Mirja Vehkaperä (kesk.), 42

"Lähinnä koirien kanssa ulkoillen, talvella hiihtäen, kesällä vesijuosten, fillaroiden, suppaillen ja uiden. Kuntonyrkkeily on myös lähellä sydäntä."

Merja Kyllönen (vas.), 42

"Yleensä menen salille aamulla aikaisin. Käytän usein portaita hissin sijaan ja kävelen eri tilaisuuksiin. Porvoossa pyrin liikkumaan paljon luonnossa."

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), 62

"Parlamentin käytävillä ja portaissa kertyy askelia. Viikonloppuisin ulkoilen puutarhatöiden ja kävelylenkkien merkeissä."

Heidi Hautala (vihr.), 63

"Kannan mukanani lenkkareita, ”Trigger”-palloa ja jumppakuminauhaa. Työmatkani kuljen lähes aina jalan. Koto-Suomessa käyn kuntosalilla ja ulkoilen."

Mia-Petra Kumpula-Natri (sd.), 46

"Olen aina ollut intohimoinen vaeltaja. Toinen pitkäaikainen intohimo on ollut punttien nostelu salilla. Sali muuttuu kotona kahvakuulien nosteluksi."

Sirpa Pietikäinen (kok.), 59

"Liikuntarutiineihini kuuluu tietty sarja venytyksiä ja voimisteluliikkeitä, joita ryyditän aina parilla yleensä viikonloppuisella kävelylenkillä."

Elsi Katainen (kes.), 52

"Pidän kunnostani huolta lenkkeilemällä Brysselissä ja Strasbourgissa pitkien työpäivien jälkeen."

Petri Sarvamaa (kok.), 58

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .