Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Palokkajärvestä

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Pauli Nurmisen mukaan Palokan senioritalon suurpalon palo- ja pelastustyöt sujuivat Jyväskylässä haasteista huolimatta onnistuneesti.

Pelastuslaitos sai hälytyksen perjantai-iltana Lukutie 1:een kello 21.29.

 

Hälytyksen teki liekit havainnut sivullinen henkilö. Pian hälytyksiä tuli useampia, sillä palo levisi nopeasti ja sen tuottama sankka savu näkyi kauas.  Nopeasti myös hälytyksen vaste nostettiin suureksi rakennuspaloksi.

– Vähän aikaa näytti huonolta, sillä palo eteni hyvin nopeasti roiloissa. Haasteita oli myös evakuoinnissa, sillä osa asukkaista oli vuodepotilaita, Pauli Nurminen kertasi tilannetta lauantaiaamuna Keskisuomalaiselle.

Lue myös: Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon
 

Kaikkiaan kodeistaan evakuoitiin 168 asukasta. Henkilövahingoilta vältyttiin. Ensihoito tarkasti neljä asukasta, mutta heillä ei ollut tarvetta jatkohoitoon. Yhden lemmikkikissan kohtalo oli lauantaiaamuna epäselvä.

Ennen puoltayötä näytti jo siltä, että palo oli saatu hallintaan, mutta tuli pääsi leviämään kaksi taloa yhdistävään matalampaan yhdyskäytävään. Nurmisen mukaan koko talokompleksi kattaa noin 10 000 neliötä.

– Toinen talo saatiin pelastettua ja palo rajattua talon seinään.

Tulipalosta levineen savun vuoksi tilanteesta annettin myös vaaratiedote, jossa kymmenen kilometrin etäisyydellä palopaikasta ovet ja ikkunat kehotettiin pitämään kiinni savun vuoksi. Vaaratiedote purettiin sammutustöiden edettyä aamuyöllä.

 

Sammutus- ja raivaustyöt jatkuivat paikalla aamuseitsemään saakka. Kello 8 Nurminen kertoi töiden alkavan olla ohi.

– Mistään ei nouse savua, eikä vesihöyryä.

Lue myös: Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat eivät toistaiseksi pääse hakemaan tavaroitaan
 

Pelastuslaitokselta paloa sammuttamassa oli 25 yksikköä, noin 40 henkilöä, eri puolilta maakuntaa. Nurmisen mukaan käytössä olivat kaikki  maakunnan kolme nostolava-autoa. Sammutusvesi nostettiin Palokkajärvestä.

– Järven pinta aleni varmasti 4–5 senttiä, Nurminen heitti.

Nurminen kiittää yhteistyöketjun toimivuutta niin poliisin, sotilaspoliisin kuin Vapepan ja SPR:n suuntaan. Hän arvioi paikalla olleen illan, yön ja edelleen aamun tunteina useita kymmeniä henkilöitä.

– Koko ketju toimi tosi hyvin. Isot kiitokset kaikille osapuolille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua muokattu 11.7.2020 klo 11.15: Korjattu vedenottopaikka Tuomiojärvestä Palokkajärveksi.

Palokan palossa evakuoidut asukkaat joutuvat odottamaan tavaroitaan – poliisi: toistaiseksi ei ole ilmennyt mitään tahallisuuteen viittaavaa

Onnettomuustutkintakeskus selvittää, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – päätös maanantaina: "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat eivät toistaiseksi pääse hakemaan tavaroitaan