Näin suomalainen lottovoittaja toimii: Ostaa Skodan ja jatkaa lottoamista – katso myös Jyväskylän sijoitus "onnenkaupunkien" joukossa

Suomalaisen lottomiljonäärin sielunelämään voi kurkistaa Veikkauksen isännöimillä lottokahveilla, jotka tarjotaan kaikille suurvoittajille. Keskisuomalainen vieraili lottokahveilla syksyllä 2014. Julkaisemme reportaasin uudelleen aiheen ajankohtaisuuden vuoksi.

Tylsät miljonäärit

Kabinetti on hämyinen. Puupaneloituja seiniä verhoavat tummasävyiset taulut, luonnonvalo pilkistää uteliaasti huoneen ainoasta ikkunasta. Kattaus ei pröystäile, mutta luksustakin löytyy. Talvesta huolimatta pöytää koristavat tuoreet mansikat.

Dekkareista on opittu, että tällaisissa paikoissa pesivät salaisuudet. Ja salaisuuksia seinät ovat totisesti nähneet. Huoneessa on mitä todennäköisimmin vieraillut enemmän salaisia miljonäärejä kuin missään muualla Suomessa.

Ollaan Veikkauksen pääkonttorin takahuoneessa, jossa sadat suomalaiset lottovoittajat ovat kahvikupin äärellä huokaisseet helpotuksesta, kun kallisarvoinen voittotosite on saatu talteen.

Lottokahvien isäntäväen mukaan tuoreet miljonäärit suhtautuvat onnenpotkuunsa perisuomalaisen maltillisesti.

Ei pröystäilyä, ei hätiköityjä ratkaisuja, ei edes merkittäviä ulkoisia tunnekuohuja. Vain yksi viime vuosien voittajista on irtisanoutunut töistään ennen kuin kahveja on edes kaadettu kuppiin. Muuten miljonäärien käytöstä voi kuvata jopa tylsän harkitsevaksi.

– Ei ole mitään Cheek-meininkiä. Kukaan ei tule pellehattu päässään tai humalassa, lukuisia voittokahveja isännöinyt Veikkauksen tiedottaja Tero Talaslahti kertoo.

Tylsän – tai ainakin perisuomalaisen – harkittuja ovat myös voittajien suunnitelmat. Maksetaan lainoja, remontoidaan kotia tai tehdään hiukan ylellisempi ulkomaanmatka. Eräs isäntä aikoi laittaa ranttaliksi ja ostaa uuden traktorin.

– Monet kertovat avoimesti suunnitelmistaan, mutta ne eivät ole koskaan mitenkään hulluja. Välillä oikein toivoo, että joku olisi keksinyt jotain repäisevämpää, tiedottaja Niina Vieno hymähtää.

Maltillisuus perustuu moneen tekijään. Voitosta on vähän aikaa, eivätkä tavallista arkea eläneet voittajat ole välttämättä koskaan tarkemmin ajatelleet, mihin valtavia rahasummia voisi käyttää. Eräs voittaja pohti, että ryhtyy jatkossa ostamaan tavallisten hedelmien sijaan luomua.

Lisäksi ympäröivän yhteiskunnan asenteet ja ihanteet näkyvät voittajien käytöksessä. Esimerkiksi amerikkalaiset lottovoittajat haluavat tutkimusten mukaan käyttää rahaa kursailematta ja muuttaa välittömästi loistolukaaliin, pois köyhältä asuinseudulta.

Suomalaiset voittajat eivät halua uutta elämää, he haluavat hieman parempaa elämää.

– Meidän voittotarinamme ovat aika tylsiä. Suomalaiset nyt vain haluavat asua omakotitalossa ja ajaa hyvällä autolla, Talaslahti sanoo.

Hyvä auto ei kuitenkaan tarkoita pröystäilyä. Veikkaus tutki yhtenä vuonna suomalaisten lottomiljonäärien autokauppoja, eikä yksikään voittaja hankkinut Bugattia, Ferraria tai Lamborghinia. Eräs pitkiä kalastusmatkoja ajeleva voittaja osti sentään Mercedeksen.

– Yleisin autohankinta oli Skoda Octavia, Talaslahti nauraa.

– Monesti on kuultu sekin, että miksipä sitä autoa vaihtamaan, kun nykyinen on hyvä.

Riemun ja helpotuksen lisäksi Veikkauksen kabinetissa voi aistia pelkoa, joka kumpuaa kaiken sen hyvän menettämisestä, mitä lottovoittajan elämään kuului ennen yllättäviä miljoonia. Oli vilpittömiä ystäviä ja rauha kuljeskella ympäri kylänraittia.

– Voiton hetkellä ihmiset heräävät huomaamaan, kuinka heillä on asiat aika hyvin. Harva haluaa muuttaa elämäänsä hirveästi, Vieno pohtii.

Huolet ulottuvat jopa tuoreiden miljonää­rien talouteen. Siinä missä tavallinen palkansaaja käyttää energiansa säästämiseen, pitää lottovoittajan ruveta yhtäkkiä miettimään sijoittamista.

Siinä onkin miettimistä. Suomalaisia lottomiljonäärejä tutkineet Pasi Falk ja Pasi Mäenpää huomasivat, kuinka pelko rahojen hupuloimisesta ohjaa lottovoittajien elämää. Siitäkin huolimatta, ettei myytti rikkauksista ryysyihin syöksyvästä lottovoittajasta pidä tutkimusten mukaan paikkaansa.

– Meiltäkin kysytään jonkin verran sijoitusvinkkejä, mutta emmehän me sellaisia voi antaa. Kuivakasti sanottuna Veikkaus järjestää rahapelejä ja onnittelee voittajia, loppu on kiinni voittajista itsestään, Talaslahti linjaa.

Voittajien suurimmat pelot liittyvät ­asian julkistamiseen. Kenelle kertoa? Miten salaaminen onnistuu? Milloin uskaltaisi tehdä hankintoja?

Suomalainen lottovoittaja eroaa esimerkiksi amerikkalaisista ja britannialaisista siinä, että hän pyrkii salaamaan voittonsa kaikin keinoin.

– Muille kertominen on iso päätös, jonka hetkellä voittajat voivat kokea itsensä yksinäisiksi, lukuisia lottovoittajia tavannut Veikkauksen tuottaja-juontaja Johanna Helin sanoo.

– Yksi mies tosin aprikoi, että kummalle tästä kannattaa kertoa: vaimolle vai tyttöystävälle.

Peliyhtiö ei tarjoa näihinkään pulmiin yksiselitteisiä toimintaohjeita. Joitakin urheilupe­lien suurvoittajia lukuun ottamatta suomalaiset ovat halunneet pitää henkilöllisyytensä piilossa suurelta yleisöltä. Perheelleen voittajat ovat sen sijaan kertoneet lähes poikkeuksetta ennen Veikkauksen kahvittelua.

Helinin mielestä voittajan kannattaa odottaa muutama kuukausi ennen kuin päättää, keille kaikille kertoo asiasta.

– Sama pätee julkisuuteen. Olen sanonut, että sinne voi tulla milloin tahansa, mutta pois lähteminen on vaikeampaa, Talaslahti jatkaa.

Ahdistus henkilöllisyyden paljastumisesta tiivistyy pikkukylissä, joissa huhumylly voi saada valtavat mittasuhteet. Ahvenanmaan kääpiökuntia lukuun ottamatta Veikkaus julkistaa pelipisteen, jossa suurvoitto on pelattu.

Lottokahvien perusteella voittaja ei kuitenkaan ole se, joka pian arvonnan jälkeen tekee suuria hankintoja. Pikemminkin voisi epäillä virkavapaalle jäävää perusduunaria tai ensimmäisen kesälomansa vuosikausiin pitävää yrittäjää.

– Voittajat pohtivat tosi tarkkaan, millaisia ulkoisia merkkejä uskaltaa antaa ja milloin. Lisäksi voittajat tuntuvat arvostavan enemmän vapaa-aikaa kuin hankintoja, joita rahalla voi tehdä, Talaslahti sanoo.

Vaikka lottokahvit ovat monella tapaa perisuomalainen tilaisuus, ei itse kahvihetki ole niin vaivaannuttavaa jäykistelyä kuin voisi kuvitella. Rahasta puhuminen ja vieraiden kanssa kahvittelu eivät ole suomalaisille kaikkein luontevimpia juttuja, mutta voittokahveilla turistaan lähes eteläeurooppalaisen vapautuneesti.

– Helpotus voiton varmistumisesta on niin suuri, että puhetta alkaa pulputa. Tämä on monelle ensimmäinen kerta, kun asiasta saa puhua ilman huolta paljastumisesta, Talaslahti sanoo.

Viimeistään onnekkaan pelitapahtuman kertaaminen saa keskustelun rullaamaan. Yhden jos toisenkin miljoonavoiton taustalta tuntuu löytyvän mystinen tarina tai sattumus.

– Muistellaan, kuinka sadepäivänä ei olisi millään jaksanut nousta sohvalta. Mutta jokin sai kuitenkin lähtemään kioskille, keittiöpäällikkö Jani Suhonen kertoo.

– Joskus on rupateltu niinkin pitkään, että muu konttori on laitettu kiinni ja olemme olleet viimeiset lähtijät, Talaslahti muistaa.

Lähdön jälkeen suurimmasta osasta suurvoittajia ei kuulla Veikkauksella enää mitään. Falkin ja Mäenpään tutkimuksen mukaan he todennäköisesti maksavat velkansa, sijoittavat turvallisesti ja hemmottelevat aika ajoin itseään­ esimerkiksi tuliterillä lasketteluvälineillä.

Lisäksi suurin osa lottovoittajista jatkaa työtään sekä – niin oudolta kuin se kuulostaakin – lottoamista.

(Juttu on julkaistu Sunnuntaisuomalaisessa 1.12.2014)

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .