Uudentyyppisen sosiaaliturvan huikeat vaikutukset: Mökkiytyneitäkin saatiin mukaan

Pitkäaikaistyöttömien aktivointi kannatti ainakin niissä viidessä kunnissa, joissa osallistavaa sosiaaliturvaa kokeiltiin viime vuoden jälkimmäisen puoliskon ajan.

– Vähintään puolet osallistuneista oli sellaisia, joita ei olisi saatu kotoa liikkeelle millään muulla konstilla, Loimaan työtoiminnan koordinaattori Kristiina Salo kiteyttää kokeiluun kuuluneiden matalan kynnyksen ryhmien merkityksen ja kertoo useamman jatkaneen kokeilun jälkeen työpajatoimintaan.

Paltamossa toimintaan saatiin jopa työttömiä heikommassa asemassa olevia, joista osa ei ollut edes toimeentulotuen varassa vaan täysin taloudellisen turvaverkon ulkopuolella.

– He ovat eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat huoneistumassa ja omaisilla on huoli, että mitä vain voi tapahtua, Paltamon työvoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Huotari puhuu henkilöistä, jotka ovat mökkiytyneet koteihinsa.

Huotari ja Salo painottavat vapaaehtoisuuden korostamisen saaneen nämä ihmiset liikkeelle. Palautteiden mukaan liikkeelle lähteneet olivat myös tyytyväisiä toimintaan.

Rovaniemellä kokeilu jatkuu vielä, eikä tuloksia haluttu arvioida. Muut viisi kokeilukuntaa ovat Loimaa, Paltamo Rauma, Varkaus ja Äänekoski.

Perusajatus selkeä

Osallistavan sosiaaliturvan perusajatus on selkeä. Pyritään järjestelmään, jossa koko työikäiselle väestölle tarjotaan mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan ja välttämään syrjäytymistä.

Useassa kunnassa on vaikkapa työpajatoiminta, joten kyse voisi olla matalamman kynnyksen toimintamahdollisuuksien lisäämisestä.

– Uskon, että Varkauden mallin voisi laajentaa valtakunnalliseksi käytännöksi ja uskon sen tuovan pitkässä juoksussa säästöjä esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksissa, vaikka se aiheuttaa pienen kustannuserän kuntien talouteen, vakuuttaa työpajasta vastaava ohjaaja Kirsi Ryynänen-Markkanen Varkauden kaupungin työllisyysyksiköstä.

Hän viittaa kokeilun malliin, jossa pitkäaikaistyöttömille tarjottiin viikoittainen matalan kynnyksen ryhmätoimintapäivä kuntouttavan työtoiminnan ja sille valmistavan starttijakson lisäksi.

Osallistavan sosiaaliturvan kehittäminen on nykyhallituksen rakenneuudistuspyrkimyksiä.

Asiaa edistävän työryhmä tekee seuraavaksi johtopäätöksiä kokeiluiden sovellettavuudesta valtakunnan tasolle. Johtopäätökset sisältävä raportti valmistuu parissa kuukaudessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .