Näin tunnistat kosteusvaurion hyvissä ajoin

Suomessa sattuu kymmeniätuhansia kosteusvaurioita vuosittain. Vakuutusyhtiöt korvaavat niistä yli 22 000 vuosittain, mutta korvausten ulkopuolelle jääviä vahinkoja tapahtuu huomattavasti enemmän, selviää Finanssialan Keskusliiton tilastoista.

Vakuutusyhtiöiden maksamien korvausten yhteissumma onkin vuosittain yli 90 miljoonaa euroa. Yleisin syy kosteusvaurioon on joko putken tai käyttölaitteen rikkoutuminen.

- Korvausmenojen kasvaminen on pohjoismainen ilmiö. Kosteusvahingot ovat lisääntyneet varsin tasaisesti 1980-luvulta lähtien. Ruotsissa ja Norjassa vielä Suomea jyrkemmin, kertoo If:n vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen.

- Sateiden lisääntyminen tulee kasvattamaan erityisesti niiden kosteusvaurioiden määrää, joita vakuutus ei korvaa. Ulkoinen kosteus rasittaa rakenteita, eivätkä ne myöskään kuivu samalla lailla kuin aikaisemmin. Sade- ja tulvavesien hallinta onkin yhä tärkeämpää jokaiselle talonomistajalle, Kemppinen kertoo.

Top5-lista

Jos olet epävarma oman kotisi tilanteesta, kodinomistajia kehotetaan tarkistamaan viisi yleisintä kosteusvaurion aiheuttajaa. Ne ovat:

1. Vuotava astianpesukone, pyykinpesukone tai kylmälaite. Astianpesukoneen alle on syytä asentaa vuotokaukalo. Tarkista, etteivät alakaapin jäteastiavaunut vaurioita astiapesukoneen poistoputkea. Astianpesu- tai pyykinpesukonetta ei saa jättää päälle yksin. Koneiden tulovesihanat on myös syytä sulkea käytön jälkeen. Pakastin tulee puolestaan sulattaa vähintään kerran vuodessa.

2. Putki- tai viemäriongelmat. Yli 30 vuotta vanhojen putkien kunto pitää tarkistuttaa asiantuntijalla. Kerran kuussa on hyvä tarkistaa, ettei putkissa ole tihkuvuotoja, jotka ovat usein putkien liitoskohdissa. Lattiakaivojen kunto on syytä tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti. Tarkkaile kuumavesivaraajaa.

3. Vesikatto tai pesuhuoneen vesieristys vuotaa. Käy yläpohjatilassa sateella tarkastamassa, ettei vesi tule katosta läpi. Yli 30-vuotiaat katot ja talon pesuhuoneen vesieristykset on syytä tarkastuttaa asiantuntijalla.

4. Sade- ja tulvavedet väärässä paikassa. Pidä huolta, että katon sadevedet menevät kaivoon tai kouruilla kauas talosta ja että salaojat toimivat. Pidä talojen seinustat vapaina pensaista ja puista. Varmista pihan kallistukset ja sadevesien poisohjaus seinustalta. Varmista, että myös ikkunapellit ohjaavat veden pois rakenteista.

5. Pientalojen ala- ja yläpohjan tuuletusongelmat. Rossipohjaisissa rakennuksissa alapohjaan kertyy kosteutta, jos tuuletus ei toimi tai tuuletusraot on tukittu. Jos tuuletusta taas ei ole tarpeeksi esimerkiksi kylmässä ullakkotilassa, asuintiloista nouseva kosteus tiivistyy rakenteisiin. Varmista, että myös lisäeristysten yhteydessä tuuletusraot pysyvät avoimina.