Näin tyhjälle salille pidetystä puheesta tuli kuuluisa

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) onnistui tänään totisesti hankkimaan yleisön puheelleen, jota alunperin kukaan ei ollut vaivautunut kuuntelemaan.

Kekseliäs sosiaalisen median käyttäjä päätti nimittäin ottaa kännykkäkamerallaan kuvan typötyhjästä eduskunnan istuntosalista ja laittaa sen mikroblogipalvelu Twitteriin varustettuna viestillä "Absurdi fiilis! Pidin juuri puheen täysin tyhjälle salille! Vain puhemies oli seurana."

– Otin sen kun olin menossa pois korokkeelta. Nappasin sen sillä tavalla puolihuolimattomasti, että Heinäluoma ei päässyt sanomaan mitään, Wallinheimo toteaa Iltalehdelle.

Nyt kuuluisaksi tulleesta puheesta – jota kovin moni ei siis puhemies Eero Heinäluoman lisäksi edelleenkään ole kuullut – tiedetään jo julkisuudessa paljon enemmän kuin monesta täydelle salille pidetystä puheesta. Twiittausta kun on siteerattu laajasti Yleä ja STT:tä myöten.

Itse puhe koski hallituksen esitystä mahdollisuudesta opiskeluun muissa Pohjoismaissa.

Huomattava kuitenkin on, että suuren salin lisäksi edustajat voivat kuunnella istuntojen puheenvuoroja myös muualla eduskunnassa sisäisen radion välityksellä.

Missä kaikki olivat?

Teollaan Wallinheimo tuli kuitenkin elvyttäneeksi aina silloin tällöin leimahtavan keskustelun siitä, mitä ihmettä ne kansanedustajat oikein tekevät, kun eivät ole läsnä edes täysistunnoissa.

Iltalehden mukaan Wallinheimo ei kuitenkaan lyttää edustajakollegoitaan, jotka olivat hänen puheensa aikana ties missä. Sen sijaan hän uskoo, että edustajat olivat lataamassa paukkuja tulevien viikkojen "rähinöihin" ja pitkiin istuntoihin.

Kovin usein edustajat eivät ihan tyhjälle salille puhu, mutta onpa tällaista tapahtunut ennenkin. Vuodelta 2007 esimerkiksi löytyy Iltalehden uutinen kansanedustaja Matti Saarisesta (sd.), joka joutui tuolloin käymään läpi saman kokemuksen kuin Wallinheimo tänään. Hän luonnehti tapahtumaa "kuin tuuleen huutamiseksi".

Twitter-ideansa ansiosta Wallinheimo ei nyt joutune käyttämään samaa vertausta.

Sinuhe Wallinheimo puhui tyhjälle salille eduskunnassa