Näin uusnatsien mellakka Jyväskylässä nousi otsikoihin maailmalla: "Valvontaa lisättävä"

Jyväskylässä viikonloppuna sattuneesta uusnatsien mellakasta on uutisoitu monessa kansainvälisessä tiedotusvälineessä.

Esimerksi maailman suurimpiin kuuluva uutistoimisto Reuters kertoo sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnoista. Orpo sanoo uutistoimiston jutussa, että Jyväskylän tapahtumien perusteella Suomen on lisättävä ääriliikkeiden valvontaa.

Reuters raportoi siitä, että poliisi otti kiinni 32 ihmistä äärioikeiston mielenosoituksen jälkeen. Mielenosoittajien kerrotaan pahoinpidelleen kolmea sivullista ja aiheuttaneen häiriötä tavaratalossa.

Reuters kertoo myös, että Jyväskylän mellakka sattui vain muutama päivä Helsingissä järjestetyn rasismia vastustaneen mielenosoituksen jälkeen.

"Yksi pohjoismainen valtio"

Arabimaailman suurin tiedotusväline Al Jazeera raportoi Jyväskylän mellakasta Kävelykadun Kompassilta otetun kuvan kanssa. Al Jazeeran mukaan äärioikeiston mielenosoittajat hyökkäsivät sivullisten kimppuun ja nujakoivat poliisin kanssa.

Al Jazeera kertoo myös, että Jyväskylässä mellakoinut Suomen vastarintaliike toimii yhteistyössä Ruotsin ja Norjan vastaavien liikkeiden kanssa. Al Jazeera uutisoi, että liikkeet haluaisivat perustaa yhden pohjoismaisen valtion.

Muun muassa Ruotsin suurin iltapäivälehti Aftonbladet on julkaissut Ruotsin kansallisen uutistoimiston TT:n tekemän uutisen mellakasta. TT:n uutisen kärkenä on uusinatsien hyökkääminen suomalaiseen tavarataloon.

TT nostaa esiin sen, että kiinniotettujen joukossa on myös muiden Pohjoismaiden kuin Suomen kansalaisia.

Yhteys Immoseen nostettiin esiin

Jyväskylän tapahtumista uutisoivat myös ainakin maailman vanhin uutistoimisto, ranskalainen AFP ja Itävallan uutistoimisto APA. Itävaltalainen uutistoimisto kuvailee Jyväskylää Keski-Suomessa sijaitsevaksi yliopistokaupungiksi.

APA nostaa esiin väitteen, jonka mukaan mellakka saattaa liittyä kansandustaja Olli Immosen (ps.) Facebook-kirjoitukseen. Immonen kirjoitti Facebookiin kohua herättäneen tekstin, jossa hän kertoi aikovansa "taistella loppuun asti kotimaamme ja aidon Suomen kansan puolesta".

Myös APA:n uutisessa on lainattu sisäministeri Orpoa. Jutussa Orpo kertoo yllättyneensä tapahtuneesta ja kehuu poliisin toimintaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .