Näin vauvat joutuivat väärille äideille – sairaala kertoo

Väärille äideille viikonloppuna Jyväskylässä joutuneet vauvat ovat todennäköisesti vaihtuneet kätilöiden hoidossa. Keski-Suomen keskussairaala tiedotti asiasta maanantaina iltapäivällä.

Normaalisti vastasyntyneet vauvat ovat äideillään vierihoidossa. Raskaan synnytyksen tai keisarinleikkauksen jälkeen äideillä on kuitenkin mahdollisuus lepoon, jonka aikana kätilöt hoitavat vauvoja omissa tiloissaan.

Samassa tilassa voi olla yhtä aikaa useita vauvoja ja kätilöitä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä vaihtuneet vauvat olivat yöllä kätilöiden hoidettavana.

- Ainoa mahdollinen selitys tapahtumalle on se, että nämä kaksi vauvaa ovat olleet pois kehdoistaan kätilöiden hoidettavana ja hoidon jälkeen vauvat on laitettu vääriin kehtoihin. Virhe, joka tässä on päässyt syntymään, on se, että vauvanranneketta, jonka jokainen vauva saa heti syntymänsä jälkeen, ja kehdossa olevaa nimikylttiä ei ole verrattu keskenään, sanoo naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Jyrki Jalkanen.

Jalkanen kertoo, että hänen tiedossaan ei ole, että vastaavanlaista virhettä olisi tapahtunut aiemmin Keski-Suomen keskussairaalassa. 

Vastasyntyneet vauvat vaihtuivat viikonloppuna Jyväskylän keskussairaalassa. Toinen äideistä huomasi väärän vauvan vasta kotonaan sunnuntaina. Vauvan vanhemmat huomasivat tarkistaa vauvan rannekkeen, jossa oli väärä sukunimi ja syntymäaika. Perhe soitti sairaalaan, josta vanhempia pyydettiin välittömästi tuomaan vauva sinne.  Tämän jälkeen lapset pääsivät oikeille vanhemmilleen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .