Näköispatsas, Usva-Matti, vesiveistos... Matti Nykäsen muistomerkkihanke poikii runsaasti ideoita Keskisuomalaisen lukijoilta

Muistomerkki-ideoiden lisäksi jotkut lukijat pohtivat sitä, toteutuuko muistomerkistä päättävässä työryhmässä tasa-arvo.

Matti Nykäselle pystytettävä muistomerkki on herättänyt runsaasti keskustelua viime viikkoina. Myös lukijamme ovat pohtineet ahkerasti asiaa ja lähettäneet Keskisuomalaiselle tukun mielipidekirjoituksia siitä, kuinka muistomerkkihanke voitaisiin toteuttaa.

Kaupunginhallitus nimesi maanantaina viisihenkisen työryhmän, joka valmistelee muistomerkkihanketta. Valmiita vastauksia esimerkiksi muistomerkin sijainnista, taiteilijasta, aikataulusta tai kokonaisbudjetista ei vielä ole.

Monilla lukijoilla kuitenkin on jo selvä mielipide siitä, millainen muistomerkki olisi omiaan Jyväskylän mäkikotkan muistoksi.

"Ei mitään symboleja"

Eläkkeellä oleva liikunnan ammattilainen Hannu Musakka on sitä mieltä, että Nykänen ansaitsee rehdisti näköispatsaan.

– Mikään taiteellinen kiemura ei koskaan kerro suoraan kenestäkään henkilöstä yhtään mitään. Ei mitään symboleja vaan selkeä teos. Kaikki lapsetkin on saatava ymmärtämään henkilö ja hänen saavutuksensa, Musakka kirjoittaa Keskisuomalaiselle.

Hän ehdottaa, että patsas voisi olla esimerkiksi norjalaisen mäkihyppääjä Björn Wirkolan teoksen muotoinen. Hänen mielestään Nykänen tulisi kuvata patsaassa juuri siinä asiassa, mikä hänet on nostanut jalustalle – mäkihypyssä.

"Patsasrahat mieluummin hyppyrimäen kunnostukseen ja junioritoimintaan"

Voittoa tavoittelematon taideyhdistys ART-T ehdotti Keskisuomalaiselle, että Nykästä voisi kunnioittaa musiikkivesiveistoksella, jossa olisi myös esiintymislava. Muistomerkki toimisi siis samalla paikkana esittävälle taiteelle. ART-T ehdottaa, että musiikkivesiveistoksen voisi pystyttää Jyväskylän satamaan.

Nimimerkillä George Grissa kirjoittavan lukijan muistomerkkiehdotus puolestaan sai inspiraationsa Nykäsen hurjasta MM-kultahypystä sakean usvan läpi Holmenkollenin MM-kisoissa vuonna 1982. Lukija ehdottaa Nykäsen muistomerkiksi Usva-Matti -patsasta, jossa mäkikotka hyppää urheasti sumun läpi.

Urheilufaniksi itseään tituleeraava lukija taas toivoisi, että Hippokselle tuleva uusi monitoimihalli nimettäisiin Matti Nykäsen halliksi. Hänen mielestään olisi fiksua rahankäyttöä säästää patsasrahat ja sijoittaa ne Nykäsen hyppyrimäen kunnostukseen ja junioritoiminnan tukemiseen. Lukija uskoo, että näin voitaisiin saada jatkumoa Nykäsen menestykselle.

"Toteutuuko hankkeessa tasa-arvo?"

Myös muistomerkkiä suunnittelevan työryhmän sukupuolijakauma on kirvoittanut keskustelua. Työryhmä koostuu viidestä naisesta, mikä on epäilyttänyt joitakin lukijoita.

– Tuliko heille missään vaiheessa pieneen mieleen, että olisi siihen toimikuntaan voinut jonkun kakslahkeisenkin ottaa, pohtii Timo Lappalainen Keskisuomalaiselle lähettämässään kirjoituksessa.

Myös Esko Armas lähestyi Keskisuomalaista viestillä, jossa hän kyseenalaistaa sen, toteutuuko tasa-arvo työryhmän toiminnassa.

Patsashanketta valmistelevaan työryhmään kuuluu kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, kansliapäällikkö Heli Leinonkoski, amanuenssi Jaana Oikari Jyväskylän Taidemuseolta, maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski kaupunkirakennepalveluista, suunnittelupäällikkö Anna-Leena Sahindal liikuntapalveluista sekä taidekonsultti Kirsi Pitkänen Art Impactista.

Mitä mieltä olet Matti Nykäsen muistomerkkihankkeesta? Millainen muistomerkki olisi sinun mieleesi? Kommentoi alla!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .