Näkökulma: Hallitus jatkaa ja maakuntauudistus tulee

Keskustan ajama maakuntauudistus ja kokoomuksen tavoite sote-palvelujen valinnanvapaudesta ovat olleet vaakalaudalla. Kokoomus on toistanut toistamistaan, ettei maakuntauudistusta tule, jos valinnanvapaus ei toteudu.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä syntynyt sopu valinnanvapaudesta laukaisi tilanteen ja varmisti samalla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jatkon. Maakuntauudistus ja valinnanvapaus ovat askeleen lähempänä toteutumista.

Totta kai se rauhoittaa

– Kyllä, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vastaa kysymykseen, merkitseekö sopu valinnanvapaudesta maakuntauudistuksen toteutumista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen säestää Kaikkosta ja sanoo, että nyt löydetty ratkaisu valinnanvapauslaista on tärkeä osa kokonaisuutta, joka vie sote- ja maakuntakokonaisuutta eteenpäin.

– Totta kai se rauhoittaa. On ollut epätietoisuutta, mitä tälle kokonaisuudelle tapahtuu, Jokinen sanoo ja viittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakiin, maakuntalakiin ja valinnanvapauslakiin.

Vie terää kritiikiltä

Yksi aiemmin hiertänyt kohta lakiehdotuksessa oli se, että maakunnille asetettiin velvoite yhtiöittää sote-palvelunsa. Nyt tästä velvoitteesta on luovuttu, mutta maakunnat voivat halutessaan yhtiöittää palvelunsa. Maakunnille tulee velvoite omaan liikelaitokseen. Pakkoyhtiöittämisestä luopuminen vie terän opposition kritiikiltä, mutta toisaalta he voivat kehua estäneensä pakkoyhtiöittämisen.

Vaikka sote-keskuksista on tulossa aiempaa riisutumpi versio, Jokinen on positiivisen tyytyväinen ratkaisuun. Hän ei kuitenkaan hehkuta kokoomuksen voittoa.

– Me ollaan puhuttu siitä, että potilaat ja asiakkaat saavat mahdollisuuden valita, se on se tärkein asia.

Nyt valmisteltu malli tarjoaa pienille yrityksille aiempaa paremmat mahdollisuudet tarjota palveluja, mikä on poliittisesti helpompi hyväksyä.

Vapaavuori jarruttaa

Siinä missä valinnanvapautta jarrutti perustuslaki, maakuntauudistukselle jarrua painaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.). Vapaavuoren pitkään jatkuneeseen kritiikkiin on yhtynyt useiden muiden suurten kaupunkien johtajia.

Vapaavuori sanoi viimeksi pari päivää sitten, ettei usko maakuntauudistuksen toteutuvan. Jos ja kun kokoomus pitää kiinni valinnanvapaudesta, Vapaavuori jää tappiolle maakuntasodassa. Mutta kasvupalvelujen kohdalla hän joukkoineen saattaa napata erävoiton.

Suuret kaupungit havittelevat maakuntauudistuksessa itselleen niin sanottuja kasvupalveluja eli yritys- ja työvoimapalveluita. Kaupungit saavat näkemyksilleen tukea kokoomukselta, joten luvassa on vielä yksi taisto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .