Näkökulma: Kansanedustajat tuskailevat olut- ja lonkeroäänestystä

Vääntö alkoholilaista käy niin kiivaana, että SDP:n eduskuntaryhmä perui torstai-illan jouluglögitilaisuuden, jotta kansanedustajat pääsivät keskustelemaan lakiehdotuksesta. Muut sen sijaan juhlivat pikkujouluja suunnitellusti.

Tänään on vuorossa äänestys prosentista. Äänestyksessä vastakkain ovat hallituksen esitys, jossa kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi 5,5:een ja valiokunnan hyväksymä lausunto 4,7 prosentista.

Valiokunnan mietintö syntyi suurella enemmistöllä, 13-3, joten sillä on merkitystä äänestystulokseen kahdestakin syystä. Mietintö pohjautuu asiantuntijoiden näkemyksiin, joiden mukaan muutos lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta ja alkoholista aiheutuvia haittoja.

Yleensä valiokunnan enemmistö kannattaa hallituksen esitystä, mutta nyt se jäi vähemmistöön. Oppositiopuolueilla on suuri halu näpäyttää hallitusta myös lopullisessa äänestyksessä ja vastustaa prosenttirajan nostamista periaatesyistä.

Miten käy veronkorotuksen?

Hallituksen esityksessä lähdetään siitä, että on aika astua kieltojen maailmasta maailmaan, jossa elinkeinon tarpeet tunnistetaan, ihmisiin luotetaan ja tarpeetonta byrokratiaa puretaan. Tämä näkemys saa kaikua myös oppositiosta.

Hallitus on sopinut, että alkoholiveroa kiristetään noin 100 miljoonalla eurolla, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien prosentti nousee. Jos prosentti ei nouse, veronkorotus kaatuu, joten tämä puoltaa hallituksen esityksen kannattamista.

Alkot ja kyläkaupat

Äänestyspäätökseen vaikuttavat monet muutkin asiat. Esimerkiksi keskustan Hannu Hoskonen ja kokoomuksen Timo Heinonen perustelevat ratkaisuaan maaseudun puolustamisella, mutta Hoskonen äänestää prosentin nostamista vastaan ja Heinonen puolesta.

Hoskonen kantaa huolta pikkupaikkakuntien Alkoista. Jos vahvat oluet ja ennen kaikkea vahvat lonkerot siirtyvät ruokakauppojen ja kioskien hyllyille, pienten Alkojen myyntikate kääntyy miinukselle ja monesta maaseutukunnasta katoaa Alko. Hän en­nus­ti silti, et­tä hal­li­tuk­sen esi­tys voit­taa ää­nes­tyk­ses­sä 17 ää­nel­lä.

Heinonen puolestaan sanoo, että vahvojen juomien salliminen pelastaa monet kyläkaupat, kun maaseudun asukkaat ja mökkiläiset voivat ostaa juomansa läheisestä kyläkaupasta. Heinosen mielestä muutos ei supista Alkon verkostoa. Hän ennakoi hallituksen esityksen voittavan kuudella äänellä.

Prosenttirajan nostamista vastustava Pekka Puska (kesk.) puolestaan arvioi, että ennen valiokunnan mie­tin­töä ko­rot­ta­jat oli­vat hiuk­sen­hie­nos­sa enem­mis­tös­sä, mut­ta nyt on vai­kea sa­noa lopputulosta.

Matkustajatuonti vaikuttaa

Osa edustajista perustelee kantaansa matkustajatuonnin vähentymisellä, mikä lisää Suomen verotuloja ja sataa myös suomalaisten ohran viljelijöiden laariin. Tätä puoltaa sekin, että Viro perui toisen olutveron korotuksen.

Etämyynnin epäselvät pykälät, Alkon monopoliaseman turvaaminen ja valmistustaparajoitteen poistaminen eli limuviinojen salliminen askarruttavat paketissa. Pienpanimoiden ulosmyyntioikeus sen sijaan saa paljon kiitosta.

Sairauspoissaolo voi ratkaista

Luvassa on tiukka äänestys, joten muutama sairauspoissaolo voi ratkaista asian. Luvassa on tiukka äänestys, joten muutama sairauspoissaolo voi ratkaista asian.

Pää­mi­nis­te­ri Juha Si­pi­lä on äänestyksen aikana matkoilla, mutta hän on sanonut kannattavansa 5,5 prosenttia ja se vaikuttanee keskustan ratkaisuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .