Näkökulma: Kokoomuksen murheena oma Väyrynen

Sote- ja maakuntauudistus heijastuu vuosien ja vuosikymmenten päähän, mutta niin vaikuttaa uudistuksen ympärillä pyörivä keskustelukin. Kuuden vuoden päästä on presidentinvaalit ja ne voittaa poliitikko, joka on jo nyt aktiivinen ja suosittu sekä omassa puolueessaan että yli puoluerajojen.

Kokoomuksessa katseet ovat kääntyneet Helsingin ylipormestari Jan Vapaavuoren suuntaan, mutta eivät käänny enää. Hän on moukaroinut olan takaa hallituksen kärkihanketta eli sote- ja maakuntauudistusta ja sanonut, että maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä.

Ystävät läheltä, viholliset kaukaa

Vanhan sanonnan mukaan poliitikon kannattaa hakea ystävät läheltä ja viholliset kaukaa. Jatkuvalla räksyttämisellä Vapaavuori on ajautunut tilanteeseen, jossa hän on menettänyt niin kokoomuksen ministeriryhmän kuin kansanedustajien enemmistön ystävyyden.

Jossain vaiheessa spekuloitiin, että kokoomus ajaa sotessa kaksilla rattailla, mutta ei enää. Vapaavuoresta on tullut kokoomuksen Paavo Väyrynen. Sekä kokoomuksella että keskustalla on oma poliitikkonsa, jonka sukunimi alkaa V-kirjaimella eli V niin kuin Väyrynen.

Kokoomuksen kansanedustajat ilakoivat avoimesti, että nyt heilläkin on oma Väyrynen, mikä ei ole kovin mairittelevaa. Sitä ei ole sekään, että kokoomuksen sote-neuvottelija, oikeusministeri Antti Häkkänen on leimannut Vapaavuoren kuntapoliitikoksi.

Vapaavuori suututtanut maakunnat

Pääkaupunkiseudullakaan kaikki kokoomuslaiset eivät katso hyvällä Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) irtiottoja. Niitäkin kansanedustajia löytyy, jotka sanovat, että pääkaupunkiseutu tarvitsee sotea, koska perusterveydenhoito ei toimi ja se on kallista.

Jos tässä vaiheessa pitäisi veikata, kokoomuksen presidenttiehdokas on sote-veteraani, eduskunnan puhemieheksi noussut Paula Risikko. Hänellä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet nousta koko Suomen presidentiksi kuin maakunnan äänestäjät suututtaneella Vapaavuorella.

"Ei hän niin hullu ole"

Julkisuudessa on arvioitu, että Vapaavuorella täytyy olla joku suunnitelmaa, miksi hän panee arvovaltansa peliin ja tekee jatkuvasti irtiottoja. Harva kuitenkaan uskoo, että Vapaavuori pyrkisi kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

– Ei hän niin hullu ole, eräs kokoomusvaikuttaja sanoi torstaina eduskunnassa.

Todennäköisesti hän on oikeassa, mutta sekin on otettava huomioon, että ennen kesäkuuta ehtii tapahtua paljon.

Seitsikko kapinoi

Kokoomuksen tilanne muistuttaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen loppuaikoja. Silloin kokoomuksen seitsikko tuli julkisuuteen ja kritisoi Kataisen sekä kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusen (kok.) ajamaa suurkuntamallia. Tässä kapinallisten joukossa olivat muun muassa nykyinen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sekä Eero Lehti ja Harri Jaskari .

Suurkuntia ja sotea ei tullut. Katainen sen sijaan luopui pääministeriydestä ja Virkkunen siirtyi europarlamenttiin. Kritiikin yhtenä syynä oli se, että eduskuntaryhmä ei pääsyt vaikuttamaan hallitusohjelmaneuvotteluihin ja ryhmä pidettiin varisin pimennossa hallituksen tekemisistä.

Vaihtoehdot hukassa

Nyt eduskuntaryhmä on päässyt vaikuttamaan hallitusohjelmaneuvotteluissa. Ryhmää on informoitu jatkuvasti sote- ja maakuntauudistuksesta ja eduskuntaryhmä on hyväksynyt yksimielisesti sote- ja maakuntauudistuksen linjaukset. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon asema ryhmässä on vahva.

Kukaan arvostelija ei liioin ole esittänyt omaa ja parempaa vaihtoehtoa. Vaihtoehtoisia esityksiä ei liioin kuultu kokoomuksen eduskuntaryhmän alkuviikon "kriisikokouksessa". Kuten Häkkänen on sanonut, sote-esitys on nyt laadittu vuosien ja satojen asiantuntijoiden valmistelulla ja on selkeä parannus nykyjärjestelmään. Vaihtoehdot ovat reilusti surkeampia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .