Näkökulma: Lasten selän takana tehdään nyt politiikkaa

Rintamalinjat ovat sekaisin. Päiväkotien henkilöstö marssinut oman etunsa, lasten aseman sekä parempien palkkojen puolesta.

Päiväkotien henkilöstö on marssinut kaduilla viime viikkoina kahdestakin eri syystä. Lastentarhanopettajat ovat kyllästyneet leikkirahaan ja haluavat palkankorotuksen. Lastenhoitajia ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita sosionomeja edustavat ammattiliitot puolestaan järjestivät ulosmarssin vastalauseena eduskunnassa olevalle varhaiskasvatuslaille.

Rintamalinjat eivät mene sekaisin pelkästään työntekijöiden ja työnantajan välillä vaan myös eri työntekijäryhmien välillä. Tiettävästi tämä jako ei näy arjen työssä päiväkodeissa, mikä on todella hyvä asia.

Henkilöstörakenteissa isot erot

Varhaiskasvatuslailla on takanaan pitkä polku. Yhtenä virstanpylväänä on vuosi 1973, jolloin saatiin päivähoitolaki. Vähintään 50 prosenttia päiväkotien henkilöstöstä piti olla lastentarhanopettajia, mutta toisin kävi.

Lasten päivähoito oli aiemmin sosiaalitoimen alla, josta kunnat siirsivät sen vähitellen koulu- ja sivistystoimen alle. Ministeriötasolla tämä muutos tapahtui vasta 2013. Samalla on siirrytty puhumaan varhaiskasvatuksesta, joka on nimensä mukaisesti osa koulutusjärjestelmää.

1990-luvun lamavuosina päiväkoteihin palkattiin matalamman palkkatason henkilökuntaa, jolloin lastenhoitajien määrä kasvoi. Tämä kehitys näkyy vieläkin päiväkodeissa.

Päiväkotien henkilöstörakenteen uudistamista on pohdittu useissa työryhmissä, mutta nykyrakenteilla on menty. Seurauksena kuntakohtaiset erot päiväkotien henkilöstörakenteessa ovat suuret. Suomessa on kuntia, joissa ei ole yhtään lastentarhanopettajaa.

Toiset katsovat lakiuudistusta henkilöstön, toiset lapsen näkökulmasta

Edellisen hallituksen piti uudistaa varhaiskasvatuslaki, mutta se jäi kesken. Uusi laki on nyt eduskunnassa, ja se oli esillä viime torstaina kyselytunnilla.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja La ura Huhtasaari kysyi, miksi hallitus ei arvosta lastenhoitajan työtä? Miksi hallitus haluaa puolittaa lastenhoitajien määrän, ja miten tulee käymään 9 000 lastenhoitajalle?

Uudistuksesta vastaava opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi, että nykyiset kelpoisuudet säilyvät ja lain siirtymäaika on pitkä.

– Vahvistamme varhaiskasvatuksen laatua siten, että kun tänä päivänä varhaiskasvatuksessa yksi kolmesta siellä työskentelevästä aikuisesta on korkeasti koulutettu, niin vuonna 2030 eli 12 vuoden päästä kaksi kolmesta olisi korkeasti koulutettu.

Demareille tämäkin uudistus on vaikea, koska lastenhoitajat kuuluvat demarivoittoiseen Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon, joka vastustaa uudistusta. Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) sanoi kyselytunnilla, että lakiesitys tulee lisäämään kustannuksia. Hän kysyi, eikö olisi oikein, että ei tehtäisi tätä alan laajasti vastustamaa pätevyysmuutosta, vaan luotettaisiin kaikkien päivähoidossa olevien ihmisten osaamiseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) huusi tähän, että "ei raha edellä, vaan laatu edellä mennään!"

Näyttää siltä, että toiset katsovat lakiuudistusta henkilöstön, toiset lapsen näkökulmasta. Sekin on muistettava, että ketään ei irtisanota ja jatkossakin päiväkodeissa on hoitajia, sosionomeja, lastentarhanopettajia ja erityisopettajia.

Palkankorotus on vaikea toteuttaa

Kauan odotettu lakiuudistus toteutuu, mutta leikkirahan muuttaminen suuremmiksi euroiksi on vaikeampi pala, vaikka varhaiskasvatuksen arvon tulisi näkyä palkassa. Tällä vuosikymmenellä on tehty kokonaisratkaisuja, jotka ovat lukinneet kaikkien palkat.

Se tuntuu sen sijaan kummalliselta, että pääkaupunkiseudulla lastentarhanopettajien palkat ovat alarajalla. Kuntatyönantaja torjui perjantaina väitteen Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien keskinäisestä lastentarhanopettajien palkkakartellista. Kuntapäättäjät olisivat kuitenkin voineet vaikuttaa palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmään, ja nostaa varhaiskasvatushenkilöstön palkkoja.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .