Näkökulma: Oikeusasiat jäivät tuplaministerin sivuhommiksi

Parhaansa yrittävä Jari Lindström joutui oikeusministerinä Juha Sipilän hallituksen yli-innokkaan ohjelman vangiksi.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on hoitanut kahden salkun pestiään nykyhallituksen alusta saakka. Moni nosteli kulmakarvojaan heti kun ministerilista ja työnjako selvisivät keväällä 2015. Lindströmin kaksoisroolia pidettiin erikoisena ja työläänä. Uuden ministerin perehtymättömyys oikeusasioihin epäilytti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei pitänyt kaksoissalkkua ongelmana. Lindströmkin totesi, että homma hoituu. Hallitus aloittaa säästötalkoot itsestään, mutta asiat sujuvat, vakuutettiin.

Pian alkoi kuitenkin kuulua ääniä, ettei Lindström jaksa hoitaa tuplatehtäväänsä. Paitsioon jää nimenomaan oikeusministeriön johtaminen, koska työllisyysasioissa on riittämiin hommaa yhdelle ministerille. Lisäksi Lindström toimi perussuomalaisten Suomen-maajohtajana, kun puheenjohtaja Timo Soini viiletti ulkoministerinä maailmalla.

Nyt on selvää, että Suomi saa pian uuden oikeusministerin. Tehtävä otetaan Lindströmiltä. Mies itse kirjoitti alkuviikosta Uuden Suomen blogissaan pyytäneensä nimenomaan oikeusministerin salkun ottamista pois itseltään.

Tämä onkin ymmärrettävää. Entinen luottamusmies Lindström on enemmän kotonaan työllisyysasioiden parissa, vaikka niistä on tullut jopa enemmän lunta tupaan.

– Ei tämä niin kivaa ole, että tätä mielikseen tekisi, mutta jonkun se on tehtävä, Lindström kirjoitti syksyllä 2015, kun kansa pillastui hallituksen säästöistä.

Varsinkin hallituksen alkutaipaleella oikeusoppineet arvostelivat uuden ministerin toimintaa.

Lindströmin ura alkoikin populistisella ja kummallisella työmääräyksellä. Työryhmä pantiin selvittämään, vastaavatko Suomessa annetut tuomiot yleistä oikeustajua.

Selvitystyö on edelleen kesken. Monen asiantuntijan mielestä yleistä oikeustajua ei ole olemassakaan. Ja jos on, sitä ei pidä käyttää rangaistusten mittarina, ainakaan nykyistä enempää.

Hallitus on myös joutunut vetäytymään sakkolaki-hankkeessaan. Päiväsakkojen määrä oli tarkoitus kaksinkertaistaa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi muutama viikko sitten lausunnon, jonka mukaan rangaistuksen koventamista ei voi perustella tavoitteella kerätä valtiolle lisätuloja. Asiaan oli puuttunut jo aikaisemmin oikeuskansleri.

Myös poliisin lisävaltuudet rangaistusten vahvistamisessa aiheutti parranpärinää. Tuomiovaltaa siirrettiin tuomioistuimilta viranomaisille.

Oikeusministerin piikkiin kompasteluja ei kuitenkaan voi ainakaan kokonaisuudessaan laittaa.

Lindström toteuttaa ministerinä hallitusohjelmaa. Hallitus kääri kaksi vuotta sitten hihansa ja alkoi purkaa rakenteita ja normeja niin innokkaasti, että lapsi on mennyt pesuveden mukana monessa muussakin asiassa. Lakimuutoksia ja niiden vaikutuksia ei ehditty miettiä tarpeeksi. Pantiin tuulemaan. Ja sitten peruutetaan.

Ennemminkin olisi luullut oikeusministeriön johtavien virkamiesten puuttuvan hankkeisiin, jotka näyttivät perustuslain kannalta ongelmallisilta.

Ministeri Lindström itse on auliisti sanonut, ettei hän tiedä kaikkea, eikä osaa ottaa joka asiaan kantaa. Vaikka tietämättömyys ei mairittele ministeriä, on rehellistä myöntää rajallisuutensa. Se on myös poliitikolle harvinaista.

Rajallisuuden tunnustaminen saattoi auttaa myös Lindströmiä myöntämään, etteivät paukut riitä kahden ministeriön hoitamiseen.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Väitös: Tietokonepelaaminen muovaa identiteettiä, jopa tiedostamattomasti – "Epäonnistuminen, uudelleen yrittäminen ja toiminnan improvisointi korostuvat"

Musiikki tekee hyvää ja tarjoaa työmahdollisuuksia kehitysvammaisille

Äänekoskella kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä

Saarijärven kaupungin verkkosivuille pelmahti aikuisviihdemainoksia

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "Onneksi siinä oli ulkopuolisia, jotka soittivat hätänumeroon"

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.