Näkökulma: On ongelmallista, jos suojelupoliisi tarkastaa omien valvojiensa taustat

Oikeusministeriön virkamiehet ovat tehneet arviomuistion siitä, onko tuomioistuimissa syytä tehdä turvallisuusselvitykset. Muistion viesti on selvä: On syytä.

Asiaa ei muuta se, että muistio käyttää paljon konditionaalia: tulisi hakeutua..., voisi olla syytä..., menettely voisi koskea...

Muistiossa toki korostetaan, että nykylain mukaan tuomioistuimella ja viime kädessä selvityksen kohteella on valta päättää, tehdäänkö selvitys. Selvityksen tilaaja myös päättää, mitä tiedoilla loppujen lopuksi tekee.

Erikoista on muistion kirjaus, että "ministeriön tiedon mukaan" arviointikriteerilautakunta ei ole antanut asiassa suosituksia. Sen tehtävä olisi nimenomaan antaa suosituksia asiassa.

Vai eivätkö virkamiehet todella tiedä, onko suosituksia annettu?

On ymmärrettävää, että suhtautuminen esimerkiksi asiakirjaturvallisuuteen on vuosien varrella muuttunut. Monet ihmiset liikkuvat työnsä puolesta tiloissa, joissa on salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Myös tulevien tiedustelulupien käsittely aiheuttaa pohdintaa oikeuslaitoksessa. Työn hoitaa Helsingin käräjäoikeus.

Tuomioistuimien turvallisuusselvitykset herättävät kuitenkin kysymyksiä. Yksi kysymys liittyy tuomioistuimien riippumattomuuteen ja supon rooliin.

Tuomareiden taustat ja kelpoisuus selvitetään jo nyt kattavasti ennen kuin tuomari nimitetään virkaan.

Muistiokin mainitsee ongelmana, että ulkopuolinen tekisi selvityksen tuomareista. Mutta se ei ministeriön mukaan ole ristiriidassa perustuslaissa säädetyn riippumattomuuden kanssa.

Monen mielestä ongelma on juuri se, että laajemmissa selvityksissä asialla on nimenomaan supo.

Poliitikot ja oikeusoppineet ovat kiinnittäneet huomiota, että uuteen tiedustelulakiin liittyen sekä tulevan tiedusteluvaltuutetun että eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan laajat turvallisuusselvitykset tekee supo.

Valvottava selvittää siis valvojansa taustat.

Samaa henkeä on siinä, että supo tekee selvityksen niistä käräjätuomareista, jotka myöntävät luvat tiedusteluun.

Voi olla, ettei asiassa ole käytännössä ongelmaa. Mutta ei se hyvältä näytä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen oikeustoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .