Näkökulma: Paavo Väyrysen ottama aikalisä on hetken helpotus

Sipilän ei tarvitse ryhtyä erottamispuuhiin, mutta hän saa varautua Väyrysen syytöksiin.

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen päästi keskustan puoluejohdon ja kansanedustajat hetkeksi piinasta, kun hän kertoi asettuvansa keskustan puheenjohtajan vaaliin Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesänä.

Samalla Väyrynen kertoi eroavansa keskustasta, jos häntä ei valita puheenjohtajaksi. Tällöin Väyrynen aikoo muodostaa kansalaispuolueen eduskuntaryhmän 12. kesäkuuta ja lähteä kansalaispuolueen vaalikampanjan vetäjäksi eduskuntavaaleissa 2019.

Moni presidentin virkaanastujaisia seuraamaan tullut keskustan kansanedustaja sanoi torstaina, että kenttäväki on kyllästynyt Väyrysen venkoiluun. Väyrynen ei voi enää melskata monessa puolueessa ja presidentinvaalit oli viimeinen niitti.

Nyt ei tarvitse erottaa

Kansanedustajat korostivat, ettei Väyrynen voi olla kahden puolueen jäsen. Ongelmana on se, että Väyrynen ei pidä kansalaispuoluettaan perinteisenä puolueena ja haluaa olla keskustan jäsen. Erottaminen keskustasta ei ole onnistunut, koska jäsenen voi erottaa vain paikallisyhdistys.

Ainoana vaihtoehtona on Väyrysen puolueosaston erottaminen, mikä olisi raskas toimenpide. Sekään ei välttämättä olisi mikään ratkaisu, sillä joku toinen yhdistys voi ottaa Väyrysen jäseneksi.

Väyrysen ratkaisu rauhoittaa tilanteen ainakin hetkeksi. Puoluejohdon ei tarvitse ryhtyä erottamispuuhiin ja Väyrynen ei tule sekoittamaan kansanedustajien työtä ja mielenrauhaa.

Kansan rivit valitsevat

Uutissuomalainen kertoi alkuviikosta ja Helsingin Sanomat torstaina, että keskustan piirijohtajat antavat vahvan tuen pääministeri Juha Sipilän jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Nämä kyselyt eivät säikäyttäneet Väyrystä. Hän korosti, että hänen kannatuksensa nojaa kansan syviin riveihin ja puheenjohtajaratkaisun tekevät puoluekokousedustajat.

– Piiriorganisaation johdossa olevat henkilöt osoittavat uskollisuuttaan istuvalle puolueen puheenjohtajalle, Väyrynen kuittasi kyselyt.

Väyrynen perusteli ehdokkuuttaan sanomalla, että kyse on Suomen poliittisesta tulevaisuudesta. Oikeistosuuntaus eli kokoomuksen ylivalta on katkaistava.

– Valintani kautta keskusta voisi eheytyä perinteisen alkiolaisen aatteensa pohjalta. Liberalismilla olisi johtamassani keskustassa vahva jalansija, Väyrynen sanoi.

Hän tavoittelee "alkiolaista allianssia", johon kokoontuisi keskustan kannattajien lisäksi perussuomalaisten ja sinisten kannattajia.

Rehti kisa vai mutapainia?

Juha Sipilä kertoi Twitterissä käyvänsä ”ilomielin rehdin kilvan keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta”. Hän näpäytti Väyrystä sanomalla pysyvänsä keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa.

Jos puheenjohtajakisasta tulee Sipilän ja Väyrysen kaksintaistelu, edessä voi olla rehtiyden sijaan likaista mutapainia. Tästä saatiin esimaksua presidenttitenteissä, missä Väyrynen keskittyi presidentti Sauli Niinistön vanhoihin "synteihin".

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .