Näkökulma: Sote on lähellä, mutta vaara vaanii yhä

Hallituksen tulevaisuus riippuu pitkälti perustuslakivaliokunnasta, joka hioo edelleen sote-lausuntoaan. Jos sieltä tulee kohtuullinen työlista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, se tekee tarvittavat muutokset ja eduskunta pääsee äänestämään paketista ennen kesätauolle lähtemistä. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmistä kerrotaan, että tämä on todennäköisin ratkaisu.

Jos perustuslakivaliokunnan lausunto pysyy samanlaisena kuin julkisuuteen vuodettu versio, sote on vaarassa kaatua. Kuskin paikalla on kokoomus.

Oppositiosta ja keskustasta korostetaan, että kokoomus on saamassa nyt enemmän valinnanvapautta kuin se on ikinä haaveillut. Tulevaisuudesta ei ole mitään takeita.

Ottaako kokoomus vastuulleen soten kaatamisen? Pahimmassa skenaariossa se johtaisi SDP:n hokemaan markkinamalliin, ajaisi julkisen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän ahdinkoon samoin kuin kunnat, joiden syliin tekeillä olevat kalliit sairaalainvestoinnit tulisivat.

Kokoomus haluaa pitää kiinni kahdesta asiasta: tiukasta menoleikkurista, joka sallii vain 0,9 prosentin vuotuisen sote-menojen kasvun, sekä varmuuden valinnanvapauden toteutumisesta.

– Haluamme täydellisen varmuuden valinnanvapauden aikataulusta, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Hän huomauttaa, että poliittinen lupaus ei kestä poliittisten voimasuhteiden muutosta. Jos valinnanvapautta ei ole istutettu valmiiseen sote-rakenteeseen, uuden eduskunnan on helppo muuttaa sitä. Jos valinnanvapaus on rakenteessa kiinni saavutettuna etuna, sen pois ottaminen on vaikeampaa.

Sote-paketin käsittelyyn toi lisäjännitettä maakuntavaalien aikataulu. Se rauhoitti tilannetta, että hallitus antoi periksi lokakuusta.

Eduskunta on varautunut työskentelemään 6. heinäkuuta saakka. Sekin on vielä mahdollista, että paketin hyväksyminen siirretään syysistuntokauden alkuun ja maakuntavaalit ovat eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa.

Jos sote kaatuu, edessä on mielenkiintoinen tilanne. Todennäköisesti presidentti Sauli Niinistö panee arvovaltansa peliin ja kehottaa hallitusta tekemään U-käännöksen ja yrittämään sote-sopua vielä kerran, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vie hallituksen erokirjeen presidentille. Kaikki tietävät, että sote-solmun avaaminen ei helpotu, vaikka hallitus vaihtuisi.

Yksi vaihtoehto on se, että kokoomus siirtyy oppositioon ja Sipilä yrittää löytää uusia hallituskumppaneita oppositiosta ja jatkaa vähemmistöhallituksena. Ennenaikaisia vaaleja tuskin tulee, sillä jouluvaalit on mahdoton ajatus ja viralliseen vaalipäivään on enää niukasti aikaa.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .