Näkökulma: Ville Niinistö väistyy profeettana omalla maallaan

Vihreiden ennätyssuuren puoluekokouksen tunnelmaa voi liioittelematta kuvata yhdellä sanalla: hurmoshenkinen.

Edes puheenjohtajan vaalin venyminen ei hymyjä hyytymään, vaan viime metreillä täpötäysi sali ratkesi vuoroin nauruun ja vuoroin yhteislauluun.

Ero viikko sitten vietettyyn toiseen puoluekokoukseen oli ilmeinen eikä asia jäänyt kokouksen osallistujiltakaan korostamatta.

– Yksi toive minulla on vielä puheenjohtajana: kun uusi puheenjohtaja valitaan, jatketaan yhtenä joukkueena. Yhdessä olemme enemmän. Uudelle puheenjohtajalle kannattaa olla kannustava, sanoi väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö.

Seisovat suosionosoitukset

Pitkän lauantaipäivän aikana raikuvia aplodeja riitti jokaiselle puhujalle.

Kaikkein eniten suosionosoituksista sai nauttia Ville Niinistö, jolle taputettiin seisten minuuttikaupalla.

Niinistö on todellakin profeetta omalla maallaan. Hän on omiensa parissa käsittämättömän suosittu.

Eikä Niinistö malttanut olla vielä kerran paaluttamatta vihreiden tulevaa linjaa.

– Meidän on tavoiteltava asemaa tulevana pääministeripuolueena, koska tämän hienon maan ihmiset ansaitsevat parempaa.

– Toivon, että ensi eduskuntavaalien päätavoitteidemme joukossa on koulutuksen rahoituksen nostaminen takaisin Sipilän hallituksen leikkauksia edeltäneelle tasolle, sanoi Niinistö ja yleisö palkitsi kommentin raikuvilla aplodeilla.

Palvonta saavutti puoluekokouksessa sellaiset mittasuhteet, että entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen jo harmitteli aplodien määrää.

– Vihreät ei ole yhtä kuin puheenjohtaja, vaan vihreät olemme me kaikki, sanoi Tynkkynen.

Ja sai toki raikuvat aplodit itsekin.

Lieneekin tervettä, että vihreissä on haluttu pitää kiinni toimikausien rajoituksista. Tämän suuremmaksi ei yhden ihmisen merkitystä varmaankaan kannata paisuttaa.

Nouseeko rinnalle muita?

Jää nähtäväksi, pystyykö Touko Aalto toistamaan Ville Niinistön tempun. Aineksia on, sillä Aalto veti Jyväskylässä vihreille huikean vaalivoiton.

Aika näyttää myös, nouseeko Touko Aallon rinnalle muita näkyviä johtohahmoja.

– Aion jakaa yhä enemmän vastuuta. On hyvä pohtia eri vaihtoehtoja, hän ainakin sanoo.

Vaikka Niinistö puhuu paljon joukkuepelaamisesta ja siitä, miten näkyville paikoille on nostettava myös uutta sukupolvea, julkisuudessa vihreät on kuitenkin viime vuosina vahvasti henkilöitynyt juuri puheenjohtajaansa. Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa 65 prosenttia suomalaisista ei osannut ottaa kantaa siihen, kuka ehdokkaista olisi paras vihreiden johtoon.

Monessa muussa puolueessa myös puoluesihteeri ja varapuheenjohtajat ovat näkyviä hahmoja. Käsi ylös, kuka muistaa vihreiden puoluesihteerin nimen?

Populisti vai ymmärretävä?

Niinistö on ollut kommenttikone, jolla on herkkä näppäinsormi sosiaalisessa mediassa.

Kiitosvideossa häntä kiitettiin taidosta puhua kielellä, jota ihmiset ymmärtävät. Poliittiset vastustajat ovat kuvailleet samaa ominaisuutta sovittelemalla Niinistön harteille maan suurimman populistin viittaa.

Populismi on kantanut hedelmää. Vihreät ei ole koskaan ollut niin suosittu kuin nyt, minkä huomioi myös europarlamentaarikko Heidi Hautala puheenvuorossaan.

– 25 vuotta sitten eräs toimittaja kysyi minulta, vihreiden silloiselta puheenjohtajalta, onko mahdollista, että vihreät saavuttaa joskus vielä viidentoista prosentin kannatuksen rajapyykin. Minulla oli päälläni samanlainen värikäs hippimekko kuin nyt. Purskahdin nauruun ja tokaisin, että “ei todellakaan”.

Hän tuskin oli ainoa, jonka ennuste meni pieleen.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .