Nämä aiheuttavat useimmin tulipalon kotona

Vuonna 2012 Suomessa tilastoitiin noin 3 300 asuinrakennusten paloa. Moni palo olisi vältettävissä asianmukaisella valvonnalla ja turvalaitteilla, sillä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan sähkö on tavalla tai toisella osallisena jopa kolmessa neljästä kodin tulipalosta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan sähkön aiheuttamista hälytystehtävistä peräti 41 % aiheutuu lieden huolimattomasta käytöstä. Liesien jälkeen yleisimpiä ovat erilaisten valaisimien aiheuttamat syttymiset (9 % paloista).

– Hyvin usein näissä tapauksissa kyseessä on inhimillinen erehdys. Tyypillisesti palo alkaa esimerkiksi päälle jääneestä liedestä. Monesti tulipalo olisi estettävissä turva-ajastimella tai liesivahdilla, muistuttaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Myös palovaroitin on tärkeä turvavaruste. Perinteisten palovaroittimien lisäksi markkinoilla on myös ns. älypalovaroittimia, jotka paitsi hälyttävät myös katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua.

Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtatoiminen palovaroitin, joka hälyttää tulipalosta savua havaittuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.