Nämä karvaiset sankarit pelastivat isäntänsä hengen – "Olen tässä koirieni ansiosta"

Kun Mika Koitela heräsi maanantaina aamuyöllä kello kolmen jälkeen koiriensa haukuntaan, arveli hän ensin tontilla liikkuvan kutsumattomia vieraita. Laukaan Leppävedellä asuvan Koitelan naapurissa on käynyt murtovarkaita, ja mies säntäsi kalsareissaan ja paljain jaloin pihalle tarkistamaan tilannetta.

– Onneksi heräsin yöllä siihen rähinään. Muuten olisin varmaan nukkunut onneni ohi, hän sanoo kymmenisen tuntia myöhemmin kotipihallaan.

Tontilla ei liikkunut kutsumattomia vieraita, mutta katolla näkyi sinne kuulumatonta savua ja loimua. Kattorakenteet olivat tulessa, ja palo oli levinnyt talossa kiinni olevan varastohallin puolelta juuri Koitelan makuuhuoneen päälle. Palovaroittimetkaan eivät olleet reagoineet, koska tuli riehui niiden yläpuolella.

Poika oli poissa kotoa

Konsta Koitela asuu vielä isänsä kanssa, mutta onnettomuusyönä hän ei ollut kotona. Isän piti käydä kuitenkin pojan huoneen ovella katsomassa, ettei tämä vain ollut tullut yöllä kotiin.

– Soitin hätäkeskukseen ja vein koirat turvaan. Kävin herättämässä naapurin ja aloimme kantaa tavaroita palon alta turvaan, Mika Koitela kertaa yöllisiä hädänhetkiä.

Rakennusalan yrittäjä Koitela pelasti ensin tietokoneet ja kansiot, jotka sisälsivät yritykselle tärkeitä tietoja.

Tulipalo romahdutti osan makuuhuoneen sisäkatosta ja palokunta purki loputkin sammutustöiden aikana. Palomiehet purkivat kattoa isolta alueelta varsinkin varastotilojen puolelta, ja viimeiset autot lähtivät pihasta vasta yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Maanantaiaamuna arveltiin, että tuli olisi päässyt irti pannuhuoneesta johtavasta savuhormista. Varastotilojen puolella laitteet kärsivät sammutusvedestä.

Tytär: "Kyllä siinä kyynel vierähti"

Maanantaina iltapäivällä Koitelan kotona ja tontilla käy vilske, kun puhdistusfirman väki kiipeilee kattorakenteissa ja vakuutusyhtiön miehet tarkastavat vahinkojen laajuutta. Kattorakenteista paljastuu yhä savuavia kohtia.

Konsta ja tämän sisko Karoliina Koitela ovat raivaushommissa isänsä makuuhuoneessa. Karoliina heräsi aamuyöllä, kun Leppävedellä asuva ystävä soitti, että piha on täynnä paloautoja.

– Isä ei vastannut heti puhelimeen, ja kyllä siinä kyynel vierähti, Karoliina Koitela sanoo.

Keskisuomalaisen verkkolehdestä löytyi huojentava tieto, ettei yöllisessä tulipalossa tullut henkilövahinkoja. Karoliina Koitela soitti veljelleen, ja he lähtivät isän apuun Leppävedelle.

– Totuus varmaan iskee päälle vasta päivien päästä. Nyt on tärkeintä minimoida vahingot ja suojata paikat, Mika Koitela toteaa.

Vuonna 2009 valmistuneeseen, Koitelan itse rakentamaan taloon on joka tapauksessa tulossa iso remontti.

Kuusi karvaista sankaria

Todelliset sankarit säntäilevät ja haukahtelevat neliosaisessa koiratarhassa ihmetellen pihamaan poikkeuksellista hyörinää. Ilman jämtlanninpystykorvia Elleniä (10 vuotta), Isabellaa (6), Lissua (4), Melissaa (3), Nellaa (2) ja Otsoa (1,5) jälki olisi voinut olla vielä paljon mustempaa.

Koiratarha on muutaman metrin päässä talosta, ja Koitela pelkäsi yöllä, että tuli saattaa levitä sinnekin.

– Koirat oli pelastettava, kun nekin pelastivat minut.

Koitelalla on ollut jämtlanninpystykorvia eli jämptejä toistakymmentä vuotta, ja hän pyörittää Leppäveden Pielesrinteellä niiden kenneliä.

– Niillä on erinomainen luonne, ja ne ovat hyvin riistaviettisiä. Se on myös perusterve rotu, Koitela kehuu kasvattejaan.

Isäntä oli palannut koirineen hirvimetsältä varhain sunnuntaiaamuna ja saanut 60 kiloa hirvenlihaa pakastimeen. Niille piti etsiä pikavauhtia uusi säilytyspaikka.

Koirien ja Koitelan veri vetää jo takaisin metsälle.

– Ensi viikonloppuna taas mennään. Kaikki nämä lähtevät mukaan.

KSML.tv:n videolla Mika Koitela kertoo dramaattisesta herätyksestään maanantaina aamuyöllä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .