Nämä oireet kymmenkertaistavat työkyvyttömyyden riskin

Kipu, unettomuus ja masentuneisuus ovat yleisiä oireita työssäkäyvillä suomalaisilla Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan.

Tutkimuksen mukaan työtä tekevistä suomalaisista joka kolmas koki kipua edellisen kuukauden aikana samanaikaisesti useammalla kuin yhdellä alueella kehossaan. Unihäiriöistä kärsi niin ikään joka kolmas (29 prosenttia). Masentuneisuutta oli joka viidennellä eli 20 prosentilla.

Laaja-alainen kipu, uniongelmat ja masennusoireet heikentävät yhtä aikaa esiintyessään merkittävästi työkykyä ja lisäävät terveydenhuollon palveluiden käyttöä.

Oireiden määrän lisääntyessä riskit kasvoivat moninkertaisiksi. Samanaikainen esiintyminen kymmenkertaistaa riskin työkyvyttömyyteen. Runsaiden lääkärikäyntien riski viisinkertaistuu, sairauspoissaolojen riski nelinkertaistuu.

– Kipua, unta ja mielialaoireita on perinteisesti tarkasteltu erillisinä, toisistaan irrallaan olevina oirekokonaisuuksina. Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että työkyvyn ja terveydenhuollon palveluiden tarpeen kannalta on eri asia, onko kyseessä pelkkä paikallinen kipuoireilu vai onko kipu laaja-alaista ja liittyykö siihen myös unihäiriöitä ja masentunutta mielialaa, erikoistutkija Leena Kaila-Kangas Työterveyslaitokselta kertoo.

Tutkimuksen mukaan joka neljäs kärsii vähintään kahdesta oireesta yhtä aikaa.

Tutkimuksesta julkaistiin artikkeli Suomen lääkärilehdessä 1–2/2016. Tutkimusaineistona käytettiin Terveys 2000 -väestöaineistoa, joka koski noin 4 000 työssäkäyvää suomalaista.

Lähde:

Suomen lääkärilehti

Työterveyslaitos

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto1_1.pdf

http://www.ttl.fi/fi/uudettiedotteet/sivut/tiedote.aspx?rssUrl=http://publish.ne.cision.com/Release/GetDetailInLegacyFormat/8B6850FC8E77C06C

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.