NHL-kiekkoilija Jori Lehterälle neljä kuukautta ehdollista huumerikoksesta

NHL-kiekkoilija Jori Lehterä tuomittiin keskiviikkona neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan Lehterä oli ostanut kuusi grammaa kokaiinia ja yrittänyt ostaa gramman viime kesänä Tampereella.

Lehterän syyte liittyi laajaan huumejuttuun, jossa tuomittiin parikymmentä ihmistä erilaisista huumausainerikoksista. Pisin tuomio oli kymmenen vuotta vankeutta, jonka sai päätekijäksi katsottu Kosar Fatahi, 34.

Televalvontatietojen mukaan Lehterä oli soitellut sekä Fatahille että Karl Thomas-Anders Wilhelm Kivelälle, 26, joka sai viiden vuoden ja viiden kuukauden vankeustuomion. Lehterä myönsi oikeudessa tuntevansa molemmat miehet ja kertoi, että oli pyytänyt heiltä kyytiä silloin tällöin viettäessään kesää Tampereella.

–  Taksitolpalle meneminen julkisuuden henkilönä on semmoista kuin on, Lehterä sanoi oikeudessa.

Kivelä oli tapaamisten sisällöstä eri mieltä. Hän kertoi myyneensä Lehterälle kokaiinia useita kertoja kesällä 2018 Tampereen eri yökerhoissa ja baareissa.

Oikeuden mukaan televalvontatiedot tukivat Kivelän kertomusta. Miesten puhelimet olivat usein paikantuneet samalle alueelle, minkä lisäksi heidän välillään oli oikeuden mukaan käyty huumekaupalle tyypillisiä, epämääräisiä puhelinkeskusteluja.

–  Puheluissa ei lainkaan mainita tapaamisten tarkoitusta. Jos tarkoitus olisi ollut puhua kyydin tarpeesta, se olisi mainittu puhelussa. Käräjäoikeus katsoo, että kysymys on ollut hyvin tyypillisestä huumausainekauppaan liittyvästä puhelinkeskustelusta ja toisaalta täysin vieraasta tavasta keskustella, mikäli kysymys olisi ollut tavallisesta ystävien välisestä puhelusta.

Kivelä sanoi myyneensä Lehterälle kesän aikana 6–8 grammaa kokaiinia. Määrästä ei saatu muuta selvitystä, joten oikeus valitsi Lehterälle edullisemman määrän eli kuusi grammaa.

Lisäksi oikeus katsoi näytetyksi, että Lehterä yrittänyt ostaa Kivelältä yhden gramman kokaiinia toukokuussa 2018.

Ei toimittanut todisteita doping-testeistä

Lehterä kiisti syytteen. Hän sanoi, ettei ole ostanut tai yrittänyt ostaa kokaiinia tai pitänyt sitä hallussaan.

Oikeudenkäynnissä hän kertoi suhtautuvansa erittäin kielteisesti huumeiden käyttöön. Lisäksi hän vetosi siihen, että joutuu käymään dopingtesteissä säännöllisesti myös harjoituskauden ulkopuolella.

Käräjäoikeuden mukaan Lehterä ei kuitenkaan esittänyt oikeudelle selvitystä siitä, milloin hänet oli kesän 2018 aikana testattu.

–  Lehterän olisi itse ollut helppoa esittää selvitys tästä, ja toisaalta syyttäjillä ei ole ollut siihen mahdollisuutta. Asiassa ei ole myöskään esitetty selvitystä siitä, kuinka kauan kokaiini näkyy dopingtesteissä ja onko kysymys aineesta, jonka käyttöä ylipäätään testataan harjoituskaudella, oikeus totesi.

Lehterä sanoi myös, ettei hänelle annettu riittäviä puolustusmahdollisuuksia asiassa, koska hänet oli kutsuttu oikeuden pääkäsittelyyn vain silloin, kun hänen omaa syytekohtaansa käsiteltiin.

Käräjäoikeuden mukaan käsittelypäivistä oli laadittu suunnitelma, joka oli toimitettu kaikkien syytettyjen asiamiehille. Lehterän asiamiehellä olisi ollut mahdollisuus tulla paikalle myös muina käsittelypäivinä.

Lehterän osuutta oli tarkoitus käsitellä jo tammikuun alkupuolella, mutta oikeudenkäynnin alku lykkääntyi, koska Yhdysvalloissa oleskelevaa Lehterää ei saatu haastettua.

–  Lehterän asiamies ilmoitti käräjäoikeudelle, ettei hänen päämiehensä ole mahdollista saapua tuolloin käsittelyyn. Lehterä oli siten tietoinen pääkäsittelyn ajasta ja paikasta, oikeus katsoi.

Istunto saatiin lopulta hoidettua videoyhteyden välityksellä helmikuun loppupuolella, jolloin asian käsittely oli viivästynyt jo noin kuukaudella.

NHL-ura ollut laskusuunnassa

31-vuotias Lehterä on pelannut viisi viime kautta Pohjois-Amerikassa. Hän kiekkoili kolme ensimmäistä NHL-kautta St. Louis Bluesissa 2014–17 ja kaksi viime kautta Philadelphia Flyersin organisaatiossa.

Kuluvalla kaudella Lehterä mahtui Flyersin kokoonpanoon vain 27 ottelussa, joista kertyi hänelle kolme tehopistettä maalista ja kahdesta maalisyötöstä.

Helmikuun alussa Flyers laittoi Lehterän siirtolistalle, mutta muut NHL-seurat eivät olleet kiinnostuneita suomalaishyökkääjästä. Sen jälkeen ura jatkui AHL-seura Lehigh Valley Phantomsissa.

Suomen maajoukkueessa Lehterä on savuttanut olympiapronssin 2014 Sotshissa ja MM-hopean Valko-Venäjän kisoissa samana vuonna.

Jääkiekkoliigassa Lehterä edusti Tapparaa kolmen kauden ajan 2007–10. Viimeisellä liigakaudellaan hän voitti SM-liigan pistepörssin 69 tehopisteellä. Seuraavat neljä kautta hän pelasi KHL-liigaa Lokomotiv Jaroslavlissa ja Sibir Novosibirskissa.

Lehterä valittiin KHL:ssä kahdesti liigan tähdistöotteluun. NHL-uransa Lehterä avasi varsin tehokkaasti, kun hän teki St. Louisille 75 ottelussa 44 tehopistettä. Sen jälkeen hänen pistesaldonsa on hoikistunut kausi kaudelta.

Lehterän Flyers-sopimus päättyy tähän kauteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.