Naiselle vankilatuomio puukotuksesta Jyväskylässä – oikeus huomioi tekoon vaikuttaneen pitkäaikaisen perheväkivallan

Miestään Jyväskylässä viime joulukuussa puukottanut nainen tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa tapon yrityksestä kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. 44-vuotias Minoo Yousefi velvoitettiin maksamaan miehelle 11 500 euron korvaukset sekä tämän runsaan 3 000 euron oikeudenkäyntikulut. Oikeus sovitteli korvaussummaa kahteen kolmasosaan, sillä katsoi miehen myötävaikuttaneen tekoon. Ennen puukotusta mies oli pahoinpidellyt naista ja uhannut tappamisella.

Rangaistuksen mittaamisessa oikeus huomioi myös sen, että mies oli toistuvasti pitkän ajanjakson aikana pahoinpidellyt naista. Tämän oikeus katsoi vaikuttaneen naisen rikoksen tekemiseen ja kykyyn säädellä käyttäytymistään.

Tilanne sai alkunsa kanista

Mies sai kahdesta puukoniskusta leikkaushoitoa vaatineet vammat. Naisen mukaan teko ei ollut tahallinen, vaan hän yritti suojella itseään ja kolmea lastaan. Joka tapauksessa nainen vetosi hätävarjeluun.

Nainen kertoi tilanteen alkaneen hänen tultuaan töistä kotiin, jossa huomasi lastensa itkeneen. Lapset kertoivat isän raivostuneen saatuaan tietää äidin heille isän tietämättä hankkimasta lemmikkikanista. Mies repi naista hiuksista, löi kasvoihin ja veti pesutiloihin siten, että nainen kaatui lattialle. Lattialla mies potki ja löi naista niin, että tämä menetti hetkeksi tajuntansa. Perheen 10-vuotias lapsi soitti apua hätäkeskuksesta, jolloin mies kävi käsiksi myös häneen.

Naisen mukaan veitsi oli ensin miehen hallussa ja hän uhkasi tappaa koko perheen. Nainen kertoi saaneensa veitsen pois mieheltä ja tämän saaneen veitsestä käsirysyn yhteydessä.

Myös miehelle tuomio

Mies kiisti suuttuneensa kanista. Hän kiisti myös tilannetta edeltäneen pahoinpitelyn tai koskaan muulloinkaan pahoinpidelleensä vaimoaan tai lapsiaan. Oikeus katsoi pahoinpitelyt näytetyksi. Oikeuden mukaan puukotus ei kuitenkaan ollut vahinko, vaan nainen löi miestä kahdesti puukolla selkään tahallisesti. Kyseessä ei oikeuden mukaan ollut myöskään hätävarjelutilanne, sillä vaikka mies oli ennen tekoa pahoinpidellyt naista, ei hän enää siinä vaiheessa ollut hyökkäämässä naisen kimppuun, vaan veitsellä lyönnit tulivat miehelle takaapäin yllätyksenä.

35-vuotiaan miehen oikeus katsoi syyllistyneen kuuteen pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen, joista hänelle tuomittiin kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Pahoinpitelyt kohdistuivat naisen lisäksi perheen lapsiin. Naiselle ja lapsille mies määrättiin maksamaan 8 400 euron korvaukset sekä heidän yli 7 400 euron oikeudenkäyntikulut.

Vuosien 2013–2017 aikana miehen katsottiin pahoinpidelleen vaimoaan muun muassa kasvoihin lyömällä sekä työntämällä raskaana olleen naisen pään vessan pönttöön ja huuhtelemalla wc:n. Lapsiaan hän oli vetänyt hiuksista ja lyönyt avokämmenellä kasvoihin.

Tuomiosta käy ilmi, että mies on saanut 2009 tuomion raskaana olleen puolisonsa pahoinpitelystä. Vuosien 2008–2018 aikana nainen oli myös hakeutunut kolmesti turvakotiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .