Naisen avunhuudot tallentuivat epäillyn kameralle uusnatsien mellakkajutussa

Puolustus ei osta syyttäjän näkemystä mellakasta videon jälkeen.

Keski-Suomen käräjillä käsiteltiin poliisin epäillyltä takavarikoimaa tallennetta, jolle tallentui uusnatsien ryntäys Jyväskylän Sokoksen oville toissa vuoden elokuussa. Videolla nainen alkaa ryntäyksen jälkeen toistuvasti kiljua apua, minkä jälkeen poliisit pyrkivät kilpien kanssa olevien uusnatsien ohi sisään ja alkavat komentaa joukkoa.

Valvontakameravideolla näkyy ison uusnatsijoukon suuntautuminen Sokoksen oville ja sisään.

– (Jesse) Torniainen siinä selkeästi hyökkää (uhrin kimppuun), minkä jälkeen tulevat (toinen ja kolmas) syytetty, syyttäjä sanoi videon jälkeen.

Torniainen kiistää johtaneensa mellakkaa Jyväskylässä. Myös Torniaisen ja syyttäjän näkemykset epäillyistä pahoinpitelytilanteista eroavat toisistaan. Toisen pahoinpitelyn Torniainen kiistää täysin.

Osa pahoinpitelystä syytetyistä on myöntänyt pahoinpitelyn, mutta kaikki ovat kiistäneet mellakan. Syytetyt eivät ostaneet ajatusta mellakasta myöskään videon jälkeen.

– Minun mielestäni tuossa ryntää 5–10 henkeä sisälle. Onko se mellakka? Meillä on tavallisia rikosjuttuja, jossa on yhtä paljon syytettyjä, yhden syytetyn puolustus kommentoi videota.

Osa uusnatseista on myöntänyt pahoinpitelyn, mutta kaikki syytetyt ovat kiistäneet mellakan tai sellaisen johtamisen.

Yksi väkivallan kohteista on Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi ja sittemmin syyttäjä ovat epäilleet uusnatsien tunnistaneen hänet. Vuonna 2013 häntä puukotettiin Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.

Pahoinpitelyn uhriksi joutui myös nainen, joka ryhtyi suojaamaan miestä iskuilta tilanteessa. Kaikkiaan pahoinpitelyn uhreja oli kolme.

Osa syytetyistä myös sanoi, että he poistuvat valvontakamerakuvasta takaisin tulosuuntaan heti sisällä käväistyään.

Syyttäjällä oli myös videomateriaalia, jossa ennen tilannetta uusnatsit kävelevät yhdessä muodostelmassa ja huutavat eläköön kansallissosialismi -huutoa.

Väkivaltaisen mellakan johtamisesta syytetyille vaaditaan vankeutta

Syytetyt kiistävät osallistuneensa väkivaltaiseen mellakkaan – "tangot ja kilvet rekvisiittaa"

Syyttäjä vaatii kolmelle uusnatsille tuomiota väkivaltaisen mellakan johtamisesta – Yhdellä itse tehty putkihaulikko

Vastarintaliikkeen mellakka käräjillä: 22 syytteen oikeuskäsittely alkoi