Raiskausuutiset näkyvät välittömästi myyntipiikkinä – naiset hakevat turvaa sumuttimista

Suomalaisten turvattomuuden tunne on tänä syksynä lisääntynyt valtavasti. Erityisesti naiset ovat hankkineet turvasumuttimia ja tarttuneet turvallisuuskoulutuksiin.

Turvasumuttimien myynti on kasvanut niin kovaa vauhtia, että niitä valmistavassa yrityksessä tehdään pitkää päivää.

– Päivittäin meiltä lähtee 1 500 turvasumutinta eri puolille Suomea. Raiskausuutiset näkyvät välittömästi myyntipiikkinä tapahtumaseudulla, yrittäjä Tomi Virén Turvakerroin Oy:stä kertoo.

Verkkokaupan lisäksi Turvakerroin toimittaa sumuttimia 300 jälleenmyyjälle. Joukossa on niin rautakauppoja, apteekkeja, autokauppoja kuin suutareitakin. Tällä hetkellä erityisen paljon kysyntää on Lahden ja Heinolan seudulla.

Turvakerroin valmistamaa sumutinta, jolla on kolme ominaisuutta. Yhdellä painalluksella saa päälle hälytysäänen, toisella painalluksella sumutin suihkauttaa vaaleanpunaisen värin ja mentholin kohteeseen.

– Mentholi pakottaa painamaan silmät kiinni ja antaa uhrille pakenemisaikaa. Väri taas pysyy ihossa kolme–neljä vuorokautta, vaikka saunoisi ja pesisi kuinka, Tomi Viren kuvailee.

Henkilöhälyttimien teho perustuu kovaan ääneen. Niiden kysyntä on myös kasvanut. Luvanvaraisten kaasusumuttimien myynnissä ei ole tapahtunut muutoksia.

Turvallisuuskoulutuksenkin kysyntä on kiihtynyt syksyn aikana. Jotkut alan yrityksistä ovat syksyn aikana ottaneet valikoimiinsa erityisen turvasumutinkoulutuksen.

Yksi sumuttimen tehtävä on antaa uhrille aikaa pakenemiseen. Jos väriainetta on ehditty sumuttaa, päällekarkaajan löytäminen voi myös olla helpompaa.

Poliisi ei vielä ole laajasti törmännyt tavallisten ihmisten turvasumuttimien käyttöön.

– Kyllä niitä varmasti käytetty on, mutta mistään isoa ilmiötä ei ole näkynyt, ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista kertoo.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.