Naisia syrjivä "tamponivero" jää voimaan Suomessa – näin ministeri perustelee ratkaisua

Hallitus ei laske kuukautissuojien arvonlisäveroa nykyisestä 24 prosentista, vaikka EU:n arvonlisäverodirektiivi mahdollistaa kuukautissuojien verottamisen alennetulla verokannalla.

– Vaikka sukupuolisidonnaisten kustannusten vähentäminen on sinänsä tärkeä tavoite, verokannan alentaminen ei kuulu nykyiseen hallitusohjelmaan, valtionvarainministeri Mika Lintilä (kesk.) toteaa.

Lintilän mukaan alennetut arvonlisäverokannat kaventavat veropohjaa. Hän myös epäilee mahdollisen alv-alen siirtymistä hintoihin.

Kuukautissuojia ovat terveyssiteet, tamponit, pikkuhousunsuojat ja kuukautiskupit. Veron alennusta esitti hiljattain kirjallisessa kysymyksessään vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö.

– Ne ovat välttämättömiä hygienia- ja terveystarvikkeita. Kuukautissuojien hankinta aiheuttaa sukupuolittuneen, taloudellisen rasitteen erityisesti naisille, Hyrkkö perusteli.

Kuukautissuojien arvonlisäveroa on Hyrkön mukaan alennettu tai siitä on kokonaan luovuttu useissa maissa, kuten Irlannissa, Kanadassa, Intiassa ja Isossa-Britanniassa.

Hyrkkö vetosi kirjallisessa kysymyksessään myös Euroopan parlamentin päätöslauselmaan sukupuolten tasa-arvosta ja EU:n veropolitiikasta.

Päätöslauselmassa EU:n jäsenmaita kehotetaan poistamaan "tamponivero", eli kuukautissuojille kuuluva, käyttötarkoitustaan korkeampi verokanta ja soveltamaan hygieniatuotteisiin perustuotteiden verovapautusta tai nollaverokantoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .