Naisten ongelmapelaaminen lisääntynyt – Työttömät, lomautetut ja pitkäaikaissairaat polttavat pelirahaa

Naisten rahapeliongelmat lisääntyivät 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin vuodesta 2011 vuoteen 2015. Samaan aikaan nuorten aikuisten pelaaminen lisääntyi, mutta alaikäisten rahapelaaminen väheni.

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta, jossa kartoitettiin 15–74-vuotiaiden suomalaisten rahapelien pelaamista, rahapeliongelmia ja rahapelaamiseen liittyviä mielipiteitä ja asenteita.

2015 suomalaisista 3,3 prosentilla eli noin 124 000 henkilöllä on rahapeliongelma. Vastaava osuus vuonna 2011 oli 2,7 prosenttia. Rahapeliongelma on yleisin 18–34-vuotiailla. Naisten rahapeliongelmien lisääntymisestä huolimatta rahapeliongelmat ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla (naiset 2,4 prosenttia, miehet 4,2).

Rahapeliongelma on yleisintä työttömillä tai lomautetuilla, työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla ja pitkäaikaisesti sairailla. He myös pelaavat eniten, useita kertoja viikossa ja kuluttavat muita enemmän rahaa pelaamiseen.

Tyypillisin rahapeliongelma on pelaamisen hallinnan puute, eli pelataan enemmän kuin on alun perin aiottu. Toiseksi tyypillisin haitta on niin sanottu häviöiden tasaaminen. Kun tulee tappioita, yritetään seuraavina päivinä voittaa hävityt rahat takaisin.

Tutkimuksen on toteuttanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta ja se on tehnyt Tilastokeskus. Tutkimusaineisto koostuu 4 515 suomalaisen vastauksista, jotka kerättiin puhelinhaastatteluina.

Aikaisemmat Suomalaisten rahapelaaminen -tutkimukset on julkaistu vuosina 2003, 2007 ja 2011. Tuona aikana suomalaisten suhtautuminen rahapelaamiseen on muuttunut myönteisemmäksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .