Nato haluaa tiivistää kumppanuutta Suomen kanssa: "Venäjän kanssa on hankalaa olla väleissä"

Sotilasliitto Natossa nähdään tarvetta tiivistää entisestään Suomen ja Ruotsin kumppanuussuhdetta. Suomessa vierailleen Naton vara-apulaispääsihteerin Jamie Shean mukaan tähän on syynä Itämeren alueen heikentynyt turvallisuustilanne.

– Olemme hyvässä asemassa, mutta uusi tilanne merkitsee sitä, että meidän on mentävä pidemmälle, Shea sanoi Suomen Atlantti-seuran tilaisuudessa, jolla juhlistettiin Suomen 20 vuoden ikäistä Nato-rauhankumppanuutta.

Shean mukaan Naton ja kumppanimaiden pitäisi muun muassa vaihtaa keskenään tiedustelutietoa, jotta kaikilla olisi yhteinen kuva Itämeren alueen tilanteesta. Myös poliittista vuoropuhelua Naton sekä Suomen ja Ruotsin välillä on Shean mukaan tarpeen lisätä.

Venäjän osalta Shea toivoi presidentti Vladimir Putinin tajuavan, että maan nykyinen voimapolitiikka kääntyy sitä itseään vastaan muun muassa taloudellisten menetysten myötä. Venäjän ja Naton välillä olisi syytä olla vuoropuhelua, mutta sellaista on Shean mukaan nykyoloissa vaikeaa saada aikaan.

Nato-johtaja kaipaa Venäjältä rakentavaa käytöstä. Hän otti esimerkiksi Naton suuren Trident Juncture -sotaharjoituksen, jossa myös Suomi parhaillaan osallistuu.

– Nato on kutsunut venäläiset tarkkailemaan harjoitusta. Miksi he eivät kutsu meidän tarkkailijoitamme Venäjän harjoituksiin, Shea kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.