Nautiskelu ajaa terveellisyyden edelle

Ravitsemussuositusten viesti ei usein mene perille ravintoloihin asti. Ravintolaruuan terveellisyydestä Kuopion yliopistossa perjantaina väitellyt terveydenhuollon maisteri Enni Mertanen tutki 12 erityyppisen ravintolan lähes 500 annosta.

Tutkimuksen perusteella ravintola-annoksissa voi olla liikaa rasvaa, liikaa suolaa, liikaa proteiinia ja liian vähän hiilihydraatteja, mutta ei suinkaan aina ja kaikissa.

- Hankalinta oli, ettei asiakas tiedä, mitä ravintola-annokset pitävät sisällään. Vähärasvaisissa annoksissa saattoi olla liikaa suolaa ja päinvastoin, Mertanen kertoi.

Jyväskyläläisessä ravintola Figarossa perjantaina illastaneet Pia Jormakka ja Kirsi Hänninen pitävätkuitenkin ravintolaruokailussa tärkeämpänä nautiskelua kuin ravintoarvojen ja kalorimäärien tuijottelua.

- Kun tulen syömään en mieti ravintosisältöjä, vaan enempi se on herkutteluhetki. Ei ole tullut mieleenkään, että ruokalistoissa pitäisi lukea esimerkiksi kalorimääriä, Jormakka kertoi.

Hänninenkään ei kaipaa annosten ravintosisältötietoja ruokalistoille.

- Nautiskelu on tärkeämpää. Jos haluaa syödä terveellisemmin, on syömistä ehkä helpompi hallita kotona kuin ravintolassa, hän miettii.

Asiakkaiden odotukset ratkaisevat

Ravintola Figaron omistaja, yrittäjä Erkki Tietäväinen kertoo, että ruokalistan muotoilussa lähdetään ennen kaikkea asiakkaiden odotuksista.

- Entistä enemmän haetaan terveyteen liittyviä asioita. Myös à la carte -listalla on lisätty juuresten käyttöä ja kalalla on entistä tärkeämpi merkitys, Tietäväinen totesi.

Figarossa ei vielä ole valmiina tietoja annoksien ravintosisällöistä.

- Tällaisia tietoja kysellään hyvin harvoin, mutta jos asiakas tiedon haluaa, niin kyllä me sen hänelle kaivamme. Varmaan on tulevaisuutta, että ravintosisällöt tulevat myös ruokalistoille, kommentoi Tietäväinen.