Ne alkavat olla jo sinisiä, mutta maltetaanpa vielä – Mustikoita päästään poimimaan tavalliseen tapaan kuun puolivälissä

Säilöntäpuuhiin ei kannata vielä ryhtyä. Luonnontarkkailijat neuvovat  odottelemaan kypsymistä ainakin viikon verran.

Mustikat ovat jo monin paikoin vaihtaneet värinsä siniseksi, ja siellä täällä marjoista kuuluu pyöräytetyn satokauden ensimmäiset leivonnaisetkin. Säilöntäpuuhiin ei kuitenkaan vielä kannata ryhtyä – luonnontarkkailijat neuvovat  odottelemaan kypsymistä ainakin viikon verran.

– Mustikat kypsyvät pikku hiljaa ja suurin piirtein keskimääräisen aikataulun mukaisesti, ehkä aavistuksen aikaisessa. Keski-Suomessakin saattaa aurinkoiselta paikalta jo löytää meheviä marjoja, mutta jos haluaa syödä ja säilöä kypsää satoa, voi vielä odotella rauhassa, opastaa tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Kaikenlaiset marjat kukkivat tänä kesänä tavallista aikaisemmin, mutta sadon kypsyminen raakileista makeiksi herkuiksi ajoittuu Mannisen mukaan vuosittain samoille viikoille. Mustikoiden poimintaan päästään siis normaaliin tapaan heinäkuun puoliväliin mennessä.

– Mustikoiden kukinta osui tällä kertaa pitkään sateettomaan kauteen, mutta maa oli vielä talven ja kevään jäljiltä niin märkää, ettei kuivuus haitannut ja pölytys onnistui hyvin. Juhannuksen aikaan tulleet sateet auttoivat kypsymisessä – tosin marjojen mehevyys riippuu nyt paljon kasvupaikasta. Olen nähnyt Keski-Suomesta otettuja kuvia, jotka osoittavat sateettomuuden saaneen aikaan kuivahtaneita marjoja, mutta ongelmat ovat aivan paikallisia.

Mustikkasadosta voidaan odottaa keskimääräistä, ennakoi Manninen. Hän muistuttaa luonnolla olevan kykyjä korjata kasvukauden eri vaiheisiin vaikuttavia haittoja. Mustikka on sopeutunut Pohjolan vaihteleviin ja karuihin oloihin, joten ”aina sitä jonnekin tulee”.

– Aina on kaikenlaisia säitä, mutta mustikka pärjää. Nyt ollaan niin pitkällä, että ilmat saisivat olla aika ekstriimejä, jotta ne voisivat vaikuttaa lopputulokseen. Odotellaan siis turvallisin mielin määrältään normaalin sadon kypsymistä!

Luonnonvarakeskuksen selvitys kertoo joka toisen suomalaisen marjastavan. Manninen vakuuttaa poimijoiden määrän olevan kasvussa ja sadonkorjuusta tulleen jopa trendikästä.

Mustikkaa hän kuvaa ”erityisen arvokkaaksi marjaksi”. Se päihittää mennen tullen kaukaa maahantuotavat superfoodit, erityisen terveellisiksi luokitellut ruoka-aineet.

Mustikoiden lisäksi säilöjät halajavat vallankin puolukoita ja lakkoja eli hilloja. Keski-Suomessa puolukka kukki Mannisen mukaan hyvin, mutta hillasadosta halla on saattanut viedä ainakin osan.

– Viime vuonna hillasato oli epätavallisen hyvä, mutta nyt taitaa taas käydä niin, että hillaa saadakseen joutuu kävelemään pitkästi.

Keurusseudun Luonnonystävien aktiivinen toimija, haapamäkeläinen Pertti Sulkava kehottaa mustikanpoimintaan mieliviä odottelemaan vielä viikon tai pari.

– Näillä kulmilla marjat vähän sinertävät, mutta ainakaan itse en lähde poimimaan niitä, ennen kuin ne kypsyvät kunnolla. Toivottavasti kaikki malttavat vielä odottaa.

Lakatkin muhivat Sulkavan tietojen mukaan mukavasti, mutta niiden varsinainen satokausi on vasta heinä–elokuun vaihteessa. Ensimmäiset kypsät hillat hän myhäilee tosin jo syöneensä.

Pieni Keuruu-kierros osoitti mustikoiden olevan punaisissa, violeteissa ja sinisissä kypsymisvaiheissa. Sinistenkin suutuntuma on niin napakka, että odotellaanpas vielä rauhassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .