Neekeri-sana juomalaulussa ryöpsäytti kiivaan rasismikeskustelun Jyväskylän yliopistossa

JYY laatii ainejärjestöille ohjeistuksen yhdenvertaisista juomalauluista sekä niihin liittyvistä laulutapahtumista.

Olutta, siideriä, shotteja ja tutulla sävelellä uusiksi sanoitettuja mustan huumorin lauluja. Sanoitukset käsittelevät pääosin juhlimista, ryyppäämistä ja panemista. Kyseessä on sitsi. Sitsit ovat akateemisten opiskelijoiden yli satavuotinen iltamaperinne, joissa on tarkoitus laulaa yhdessä ja juoda. Usein osallistujien pukeutumista ohjaa joku teema, ja touhua ohjaa toastmaster. Hän voi antaa pikku rangaistuksia sääntöjä rikkoville, ja niistä tulee iltaan ohjelmanumeroita.

Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkärin toimittaja Laura Kangas teki paperilehteen neutraalin jutun tämän talven jyväskyläläisistä sitseistä, ja jatkoi aiheesta keskustelun ryöpsäyttäneellä kommentilla netissä osoitteessa jylkkari.fi.

Kommentin mukaan yliopistokulttuurin sisäisestä rasismista ja loukkaavasta kielenkäytöstä on vaiettu pitkään, mutta nyt hiljaisuuden aika on ohi. Ravintola Escapessa viime viikolla osa laulajista poistui tilaisuudesta, kun erään laulun sanoituksessa vilahtivat sanat Halla-aho ja neekeri. Somessa alkoi tyypillinen juupas eipäs -keskustelu. Myös Kankaan kommentti keräsi yli 50 kommenttia vuorokaudessa.

– Keskustelu sinänsä ei yllättänyt, mutta kyllä sen saamat mittasuhteet kyllä. Olen kyllä tyytyväinen, että aihe nousi esille. Perinnettä en halua tappaa, pidän mustasta huumorista, mutta aina pitää muistaa, kenelle ja miten vitsaillaan, pohtii Kangas.

"Kyse ei ole sensuurista"

Kangas viihtyy sitseissä, mutta ei kaipaa niihin rasistisia lauluja tai huumoria seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Kyse ei ole sensuurista. Eihän kukaan pidä koulukiusaamiseen puuttumistakaan sensuurina. En näe syytä vitsailla valmiiksi syrjityn tai hyväksi käytetyn kustannuksella. Neekeri-sana on nykypäivän käytössä aina loukkaava, kuten Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtaja Bella Forsgrén taitavasti blogissaan osoitti. Ajatus tutorista käyttämässä opiskelun aloittavaa seksuaalisesti hyväksi on vastenmielinen. Tuota laulua en onneksi ole kuullut laulettavan, mutta tästä vihkosta se löytyy. Minusta tässä opiskeluperinteessä on selkeästi arvioimisen paikka. Keskustelu tulisi käydä kaikissa sitsejä järjestävissä tahoissa, sanoo Kangas.

Kankaan toive arvioimisesta etenee. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallitus otti kantaa tapahtuneeseen pari päivää sitsien jälkeen. Kannanoton mukaan se ei salli toimintansa piirissä minkäänlaista rasistista tai syrjivää käyttäytymistä, vaikka sen omissakin sitseissä neekeri-lyriikka on mennyt läpi ilman protesteja.

Kangas kommentissaan näpäyttääkin JYY:tä kirjoittamalla: On hyvä, että JYY tuomitsee rasismin ainejärjestöjen tapahtumissa. Olisikin mukavaa, jos sama linja näkyisi myös ihan konkreettisissa teoissa.

JYY on jo ilmoittanut, että laatii ohjeistukset yhdenvertaisiin sitseihin. Se suosittelee niitä piirissään toimiville järjestöille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .